Nagy dobást terveznek az U21-es férfi kézisek

  • kézilabda
  • 2019.07.15
  • 15:29
  • utanpotlassport.hu
Kedden startol Spanyolországban a férfi U21-es kézilabda-világbajnokság: a Máthé Dominik, ifj. Rosta Miklós, Szita Zoltán fémjelezte társaság utolsó korosztályos tornáján vesz részt, és meglepetésre készül a nagyon erős mezőnyben.

A kézilabda-utánpótlás csúcseseményére, a férfi U21-es világbajnokságra készül a magyar juniorválogatott. A kétségkívül legerősebb korosztályos tornán rendre felnőttválogatott játékosok sora szerepel, roppant sűrű a mezőny, borzasztó nehéz betörni az élmezőnybe – figyelmeztetett az utanpotlassport.hu.

Nem lesz ez másképpen az idei, spanyolországi viadalon sem, amelynek mérkőzéseit Vigóban és Pontevedrában rendezik meg. Ahogyan a magyar csapatban is lesznek felnőtt nemzetközi rutinnal felvértezett játékosok, mint például a felnőttválogatottban már bemutatkozott Máthé Dominik, ifj. Rosta Miklós vagy éppen Szita Zoltán. A feladat azonban így is pokoli nehéznek ígérkezik, mivel nem elég az erős mezőny, a sorsolás miatt hatványozottan fel van adva a lecke Gyurka János csapatának.

Máthé Dominik felnőttválogatott tapasztalattal segítené a junioregyüttest Spanyolországban - Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A portugálokkal, a horvátokkal, a brazilokkal, a bahreiniekkel és a koszovóiakkal került egy hatosba a magyar csapat. Ez még nem látszik megoldhatatlan feladatnak, azonban az erősen valószínűsíthető továbbjutás esetén következhet a torna legfontosabb meccse, a nyolcaddöntő: itt már a német, izlandi, norvég, dán kvartettből kerülhet ki az ellenfél.

– A továbbjutás a csoportból alapelvárás, és nem is okozhat gondot – kezdte a válogatott egyik vezéregyénisége, Máthé Dominik. – A kulcsmeccs valóban a nyolcaddöntő lesz, arra a találkozóra már feltétlenül bele kell lendülnünk, és a legjobb játékunkat kell nyújtanunk. Ha azt az akadályt sikerrel vesszük, onnan már bármi megtörténhet.

Gyurka János szakvezető elmondta, örül, hogy nagyobb tapasztalattal bíró játékosai is hadrendbe álltak a felkészülés végére, de nem kizárólag rájuk szeretné építeni a gárdát a spanyolországi tornán.

– Sokat segíthetnek a csapatnak, de azt is látnunk kell, hogy keveset voltak velünk az év során, ami nem könnyíti meg a dolgunkat, miután nem csupán néhány hétben, hanem egész éves felkészülési folyamatban gondolkodunk. Dominik például csak egyszer volt a juniorválogatottban, ezért neki kevesebb ideje volt elsajátítani a játékrendszert, képességei ugyanakkor egyértelműen arra predesztinálják, hogy az együttes fontos tagja legyen. De nem szeretnénk két-három ember hátára tenni a csapatot, azt szeretnénk, ha sok húzóemberünk lenne. Ha így lesz, hiszem, hogy ez a válogatott képes bravúrokat elérni.


Férfi U21-es kézilabda-világbajnokság, Vigo és Pontevedra (Spanyolország)

A magyar keret:

Kapusok: Győri Kristóf, Nagy Martin
Mezőnyjátékosok: Borzas Uros, Csomor Tamás, Gábor Marcell, Kecskés Dániel, Kerkovits Gyula, Kristóf Mátyás, Máthé Dominik, ifj. Rosta Miklós, Schäffer Zsolt, Spekhardt Gergő, Szita Zoltán, Tóth Péter, Ubornyák Dávid

A magyar válogatott programja:
Július 16., kedd, 20.30: Magyarország–Bahrein (Tv: Sport1)
Július 18., csütörtök, 18: Magyarország–Koszovó (Tv: Sport1)
Július 19., péntek, 18.30: Magyarország–Horvátország (Tv: Sport1)
Július 21., vasárnap, 20: Magyarország–Portugália (Tv: Sport1)
Július 22., hétfő, 20.30: Magyarország–Brazília (Tv: Sport1)

Forrás: utanpotlassport.hu