Hiába a jó kezdés, idén harmadszor is örömtáncot járt Veszprémben a Szeged

  • Telekom Veszprém
  • 2018.10.21
  • 19:23
Nyitott védekezésével alaposan meglepte a Mol-Pick Szegedet a Telekom Veszprém, a második játékrészben aztán Sego vezetésével fordított, s végül öttel nyert a címvédő a férfi kézilabda NB I vasárnapi szuperrangadóján.

„Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok” – e rigmus skandálása közben vonult be a kétszázötven fős szegedi szurkolótábor szombat koraeste a Veszprém Arénába, s köszöntötte a velük egy időben kivonuló címvédő játékosait a magyar kézilabdasport csúcsrangadója, a Veszprém–Szeged bajnoki előtt. Egy perc sem telt el, s a hazaiak is megérkeztek a játéktérre. A két gigász játékosai szívélyesen üdvözölték egymást a felezővonalnál. A királynék városában hét évet lehúzó, s ott számos sikert bezsebelő Mirko Alilovic sorra gyűjtötte be a lapogatásokat, öleléseket korábbi csapattársaitól. A két spanyol vezetőedző, Juan Carlos Pastor és korábbi tanítványa, David Davis is kedélyesen elbeszélgetett az összecsapás előtt. Nyoma sem volt tehát rivalizálásnak, ellenségeskedésnek pedig pláne nem.

Ami a szakmát illeti, talán még sosem ígért ennyire szoros küzdelmet a két gárda veszprémi csatája. Hiszen amíg a mieink az elmúlt időszakban kétszer is vereséget szenvedtek a Bajnokok Ligájában, szerdán pedig­ – immáron David Davis vezetésével – óriási meglepetésre kikaptak a Tatabánya vendégeként. A Csongrád megyeiek viszont sem a bajnokságban, s ami ennél jóval nagyobb fegyvertény, a BL-ben sem vesztették még pontot az idény során. A veszprémi drukkerek azonban félretették valamennyi korábbi sérelmüket, s óriási elánnal buzdították kedvenceiket.

A gerincproblémákkal küszködő Gasper Marguc ezúttal sem tudta vállalni a játékot, s René Toft Hansen, Dejan Manaszkov, valamint Jamali Iman sem került be a mieink tizenhatos meccskeretébe. Ott volt viszont a két fiatal, Uros Borzas és Dörnyei Borisz is. A szegediek legerősebb összeállításukban érkeztek a bakonyi megyeszékhelyre.

A kezdő sípszó előtt korábbi edzőjét, Kocsis Pált és meghatározó játékosát, Putics Jenőt köszöntötte a publikum. Ezután a klub ünnepélyesen visszavonultatta a kilencszeres bajnok és kupagyőztes, KEK-győztes, jelenleg szakmai igazgatóként dolgozó Gulyás István hetes számú mezét. Végül az Építők újdonsült másodedzője, Perez Carlos adta át a róla elnevezett díjat az előző idény legjobbjának, Dejan Manaszkovnak.

Mackovsek kapufájával és Kallman indításgóljával indult a derbi. A piros mezesek öt plusz egyes védekezéssel rukkoltak elő, ami szemlátomást meglepte a vendégeket. Strlek indulhatott, s lőtt a hálóba, majd Mahé fordított. Mackovsek duplája pedig már a 7. percben időkérésre sarkallta Pastor mestert (4-1). Bombac törte meg a szegedi gólcsendet, de azonnal válaszolt Mackovsek. Pastor támadásban beküldte a gyorslábú Baloghot, hátra pedig becserélte Canellast és Gabert. Bánhidi is feliratkozott a gólszerzők közé, amire hetesből felelt Strlek. Bombac újra megtalálta a rést Sterbik előtt, Kallman pedig gyorsindításból volt eredményes (11. perc: 6-5).

Nagy és Mahé jóvoltából ismét a Telekom lépett el kettővel. Kallman először még becsapta Sterbiket ziccerhelyzetben, a következő két ugyanilyen lehetőségénél azonban a világklasszis portás akarata érvényesült. Mégsem sikerült profitálni ebből, mert Mackovsek a kapufát trafálta telibe. Sostaric kétszer is a beállós pozíciójából villant meg, a 18. percben egálról folytatta a két BL-csapat (8-8).

Vezetni viszont nem tudott a Mol-Pick, noha megvolt rá a lehetősége. Ehelyett a csereként beállt Lékai, valamint Gajic révén újra a magyar rekordbajnok ment kettővel. Ekkor Sego varázsütésre elkapta a fonalat, s sorra védte a bakonyi löketeket. Ezt kihasználva Bombac, Sigurmannson és Balogh révén fordított a címvédő (24. perc: 10-11).

Sterbik sem akart lemaradni horvát kollégája mögött, s fontos pillanatban mutatott be újabb bravúrt. David Davis is magához vívta az övéit, az egyperces tanácskozás remekül sült el, hiszen sorrendben Tönnesen, Ilic és Nilsson is megzörgette a hálót. Úgy tűnt, hogy Balogh és Tönnesen gólja zárja az első felvonást, de Gaber még begyötörte a játékszert a dudaszó előtt (14-13).

Sigurmannsson bevágta, Ilic viszont kihagyta a hetest a második játékrész elején. Hiába játszottunk Maqueda kiállítása miatt emberelőnyben, Bombac juttatta előnyhöz csapatát. Ilic és Bodó pengeváltása Strlek egalizált (36. perc: 16-16). Nilsson parádés mozdulattal, a Segoról kipattanó labdát bepofozva szerzett gólt. Úgy tűnt, hogy eközben Bodó is magára talált, a válogatott balátlövő duplájával fordítottak a Tisza-partiak. Ilic a hálóba lőtt, ahogyan Maqueda és Kallman is, a találkozó kétharmadánál először vezettek kettővel a kékek (18-20).

Davis időt kért, s beküldte Nenadicot, aki azonnal mattolta Segot. A veszprémi technikai hibák, kihagyott helyzetek egyre inkább megbosszulták magukat. Bánhidi még Sterbiket, Kallman pedig már Miklert csapta be. S ezzel még nem volt vége a szegedi rohamnak, Sego sokadik hárításából Blazevic indulhatott, s növelte négyre a differenciát (19-23). Meg kell jegyezni: a bakonyi publikum szurkolása ekkor sem lankadt, a „B közép” továbbra is óriási elánnal űzte, hajtotta kedvenceit.

Az akarattal nem is volt probléma, a Veszprém küzdött, de támadásban és védekezésben is rengeteg hibázott. Az idő eközben vészesen fogyott, s hiába zárta góllal támadásait a vendéglátó, rendre válaszolt a rivális (48. perc: 22-26). A hajrához közeledve Maqueda is rátalált a góllövő formájára, hazai oldalon pedig Nenadic próbált lendületet vinni a játékba (52. perc: 25-29). Nilsson gólja után Sigurmannson büntetője a felső kapufán csattant, de Sego megint hárított, így nem sikerült visszajönni mínusz kettőre. Pastor időt kért, Maqueda duplázott, így végleg elszálltak az esélyeink. Mahé szépített, de az utolsó szó Canellasé volt, aki büntetőből állította be a 27-32-es végeredményt. A meccs egyik legjobbja, Sego a végén még stílszerűen védett egyet. A mérleg: egy hét alatt két vereség, a Tatabánya után a Szeged is legyőzte a Telekomot.

A naptári évben harmadszor is örömtáncot jártak a szegediek az arénában, hiszen az előző idény alapszakaszában márciusban egy góllal nyertek (31-32), majd a májusi bajnoki döntőben ugyan kikaptak három góllal (26-29), de így is bajnoki címet ünnepelhettek.

Férfi kézilabda NB I, 7. forduló:
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged 27-32 (14-13)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Bíró, Kiss.
Veszprém: Sterbik – Gajic 1, Nagy L. 1, Mahé 3, Nilsson 5, Mackovsek 3, Strlek 5 (1). Csere: Mikler (kapus), Blagotinsek, Terzic, Ilic 3, Lékai 1, Tönnesen 2, Nenadic 3. Vezetőedző: David Davis.
Szeged: Sego 1 – Sostaric 2, Maqueda 5, Blazevic 1, Bánhidi 2, Kallman 6, Bombac 4. Csere: Zsitnyikov, Balogh 3, Gaber 1, Canellas 1 (1), Bodó 4, Sigurmannsson 2 (1). Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 4, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 2/1, ill. 3/2.

Így látták a főszereplők

David Davis: – Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, hiszen a Szeged remek formában játszik a BL-ben. Elég jól kezdtünk, de aztán lefelé ívelt a teljesítményünk. Próbáltam változtatni a taktikán, de nem jártunk sikerrel. A találkozót Sego kapus nyerte meg, nem tudtuk mit tenni ellene. Gratulálok a csapatomnak, hiszen végig harcoltak a fiúk, s természetesen elismerésem a Szegednek is. Jelenleg itt tartunk, de minden nap azért fogunk dolgozni, hogy fejlődjünk. Pastor mesternek köszönhető, hogy itt ülök, tőle tanultam mindent a pályán és azon kívül is, nagyon tisztelem őt.

Momir Ilic: – Köszönjük a szurkolók támogatását, végig fantasztikusan buzdítottak minket. Maximálisan megbízunk az edzőnkben, a taktikai elképzelésében és a munkafelfogásában is. A cél minden nap a szemünk előtt lebeg, ezért dolgozunk. Biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal jobban fogunk játszani a későbbiekben.

Juan Carlos Pastor: – Nagyon nehéz meccsen vagyunk túl, főként az elején küszködtünk. Egészen addig amíg meg nem találtuk a megoldást a Veszprém öt plusz egyes védekezésre. Több helyen is cserélnem kellett, így a házigazda nem tudott elhúzni az első játékrészben. A szünet után vezettünk három-négy góllal, így már nyugodtabban mentünk bele a végjátékba. Nagyon nehéz itt kézilabdázni, s főként nyerni. Rendkívül fontos, hogy a földön maradjunk. Nagy győzelmet arattunk, de csak alázattal és sok munkával tudunk továbblépni. Még csak októbert írunk, nagyon sok van még hátra. Nagyon tisztelem a Veszprém játékosait és edzőjét is.

Alan Blazevic: – Nagyon nehéz meccsen vagyunk túl. Kiválóan ismerjük egymást, ezúttal is hatalmas taktikai versengés folyt. Nem kezdtünk jól, de így is meccsben maradtunk. A második felvonásban fantasztikusan küzdöttünk, s nyertünk.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 51
2. Telekom Veszprém 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 36
5. Csurgói KK 33
6. HE-DO B. Braun Gyöngyös 31
7. FTC 22
8. RotaChrom Dabas 21
9. Sport36-Komló 21
10. DVTK-Eger 17
11. CYEB Budakalász 16
12. Mezőkövesdi KC 15
13. Ceglédi KKSE 13
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás 2019. május 25. 21:22
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Barcelona 24
2. Telekom Veszprém 20
3. Vardar Szkopje 19
4. Kielce 14
5. Rhein-Neckar Löwen 14
6. Meskov Breszt 9
7. Montpellier 7
8. IFK Kristianstad 5
utolsó módosítás 2019. május 25. 21:22
tovább »