Gyenge főpróba a bajnoki döntő előtt

  • Telekom Veszprém
  • 2018.05.06
  • 19:59
A szünetben még négy góllal „égett”, végül hárommal nyert a Tatabánya ellen a Veszprém a kézilabda NB I alapszakaszának utolsó fordulójában. Vranjes: szív nélkül nem lehet kézilabdázni.

A férfi kézilabda NB I alapszakaszának utolsó fordulójában a már biztosan élen végző Telekom Veszprém a bronzérmet egy héttel ezelőtt megszerző Tatabányát látta vendégül. Emlékezetes a két fél decemberi találkozója, amikor is a szünetben egy góllal még a házigazda vezetett, végül aztán nagy csatában fordítottak a bakonyiak (28-31).

Ljubomir Vranjes sérülés miatt továbbra sem számíthatott William Accambray, Győri Mátyás, Andreas Nilsson és Lékai Máté játékára. Ancsin Gábor és Dragan Gajic is kimaradt a tizenhatos meccskeretből, ezúttal is ott volt viszont a fiatal Uros Borzas.

Ez alkalommal búcsúzott az aktív játéktól a vendégek 179-szeres válogatott, kétszeres olimpiai negyedik kiválósága, Harsányi Gergely. A jobbszélső – akit a publikum vastapssal köszöntött – ez alkalomból a mieink csapatkapitányától, Nagy Lászlótól vehetett át emlékplakettet a kezdő sípszót megelőzően.

Alilovic és Székely is védéssel kezdte a találkozót, a román Grigoras másodjára aztán már nem rontott. Sulic kiskiállítását követően – Nenadic jóvoltából – a 7. percben esett az első hazai találat. Pásztor góljára még felelni tudott Nagy, Grigoras és Vrankovic pontos lövéseivel aztán meglépett kettővel a „Bányász” (11. perc: 2-4).

Ljubomir Vranjes sem lehetett elégedett a látottakkal, azonnal időt kért. Átmenetileg úgy tűnt, segítettek is az intelmek, hiszen Ilic, Manaszkov és Terzic révén pillanatok alatt fordított a címvédő. Ám ez sem szegte a vendégek kedvét, Grigoras gyorsan egalizált (14. perc: 5-5). A folytatásban is fej-fej mellett haladt a két gárda, sőt, Székely újabb védését kamatoztatva Harsányi ismét vezetéshez juttatta az övéit (19. perc: 7-8).

Bár Jamali duplájával megint a veszprémiek kerültek előnybe, továbbra sem állt össze a játékuk. Védekezésben és támadásban is rengeteg hibával, figyelmetlenül, enerváltan kézilabdázott a magyar bajnok. Vrankovic és Bozovic bombái után újra a Tatabányánál volt az előny. Tönnesen góljára hárommal felelt a rivális, melynek kapujában továbbra is remekelt Székely (27. perc: 10-13). Manaszkov lopott a különbségből emberelőnyben, de felzárkózás helyett tovább nőtt a differencia. A Telekom ugyanis a hajrában is hibát hibára halmozott, Vrankovic és Vujovic jóvoltából plusz négy volt a Matic-csapat előnye a szünetben.

Mikler és Ugalde érkezett a második felvonásra – előbbi védéssel, utóbbi kapufával mutatkozott be. Marguc akciógóljára még válaszolt Grigoras, majd a folytatásban két hetest is bevágott a szlovén jobbszélső (34. perc: 14-16). Noha Szöllősi Balázs hatalmas bombát vágott, szemlátomást keményebbé vált a házigazda védekezése. Ennek eredményeként – Ilic duplájával, valamint Ugalde kínai góljával – sikerült egalizálni (39. perc: 17-17).

Székely védése után Vujovic volt eredményes, de együttese csak rövid ideig vezetett újra. Nenadic és Marguc vezetésével hosszú idő után ismét a mieink kerültek előnybe. A Tatabánya a folytatásban is ott loholt vendéglátója nyakán, de egyenlíteni egyszer sem tudott (46. perc: 21-20).

Támadásban Grigoras volt csapata vezére, aki sistergős löketekkel tartotta életben pontszerzési reményeiket. A címvédőnél Ilic kapta el a fonalat, aki nyolc perccel a vége előtt öt akciógólnál járt. Így tett Nenadic is, a szerb játékmester révén először vezettek hárommal az „Építők” (25-22). Bár a végjátékban is derekasan küzdött az ellenfél, az izgalmak elmaradtak. Vrankovic az utolsó percben kettőre csökkentette együttese hátrányát, de ezt követően már csak Blagotinsek talált be. A Veszprém végül 28-25-re nyert, az azonban biztos, hogy ennél sokkal többet kell nyújtani a jövő szombaton, Szegeden kezdődő bajnoki fináléban.

A meccs legfelemelőbb pillanata egyébként az volt, amikor a hajrában a hazai és a vendég drukkerek együtt skandálták a búcsúzó Harsányi Gergely nevét.

Férfi kézilabda NB I, 26. (utolsó) forduló:
Telekom Veszprém–Grundfos Tatabánya KC 28-25 (11-15)
Veszprém Aréna, 3000 néző. Vezette: Bíró, Kiss.
Veszprém: Alilovic – Marguc 4 (2), Sulic 1, Nagy L. 2, Schuch, Terzic 1, Manaszkov 2. Csere: Mikler (kapus), Ilic 5, Nenadic 5, Jamali 2, Blagotinsek 1, Tönnesen 4, Ugalde 1. Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Tatabánya: Székely – Pásztor 1, Grigoras 7, Vranjes, Szöllősi B. 3, Ilyés, Vujovic 4. Csere: Deményi (kapus), Sipos, Szöllősi Sz. 1, Vrankovic 5, Harsányi 1 (1), Dénes, Juhász, Bozovic 3. Vezetőedző: Vladan Matic.
Kiállítások: 14, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 1/1.

Így értékeltek a főszereplők az M4 Sportnak

Ljubomir Vranjes: – Egyáltalán nem vagyok elégedett az első félidőben nyújtott játékunkkal és a csapat hozzáállásával. A találkozó elején épp az ellenkezőjét tettük annak, mint amit előzőleg kértem, így korán időt kellett kérnem. Nem ütköztünk, nem küzdöttünk, nagy pofont kaptunk az első játékrészben. Igaz, hogy nem volt tétje a találkozónak, de hazai pályán ennél sok több kell. Szív nélkül nem lehet kézilabdázni. A második felvonásban már jobb munkát végeztünk, s a magunk javára tudtuk fordítani a találkozót. Fel kell készülnünk a bajnoki döntőre.

Vladan Matic: – Elégedett vagyok, hiszen a meccs nagy részében kiválóan kézilabdáztunk. Az emberelőnyös helyzetekben azonban sokat hibáztunk. Nagyon fog hiányozni Harsányi rutinja, aki a pályán és azon kívül is igazi példakép.

Harsányi Gergely: – Álmaimban sem gondoltam, hogy így búcsúztatnak majd Veszprémben, örök élmény lesz ez számomra. Gyönyörű pályafutás van mögöttem. Minden sportolónak azt kívánom, hogy éljen meg ennyi élményt. Régóta foglalkoztatott a búcsú gondolata, mostanra érett meg bennem az elhatározás. Túl vagyok a csúcson, szépen szerettem volna lezárni ezt a korszakot. Szeretnék a sportág mellett maradni.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Barcelona 20
2. Telekom Veszprém 16
3. Vardar Szkopje 15
4. Kielce 14
5. Rhein-Neckar Löwen 14
6. Meskov Breszt 7
7. Montpellier 7
8. IFK Kristianstad 5
utolsó módosítás tegnap 11:46
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 38
2. Telekom Veszprém 28
3. Grundfos Tatabánya KC 23
4. Csurgói KK 20
5. HE-DO B. Braun Gyöngyös 19
6. Balatonfüredi KSE 18
7. FTC 16
8. Sport36-Komló 15
9. Dabasi KC VSE 10
10. DVTK-Eger 10
11. Ceglédi KKSE 9
12. Mezőkövesdi KC 6
13. CYEB Budakalász 6
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás 2019. február 19. 20:04
tovább »