Több mint egy évtized után nyert Veszprémben a Szeged

  • Telekom Veszprém
  • 2018.03.10
  • 19:28
Noha „csak” a presztízs volt a tét, hatalmas rangadót vívott a férfi kézilabda élvonal két gigásza. A Tisza-partiak 2007 májusa után nyertek ismét a bakonyi megyeszékhelyen, a Veszprém Arénában pedig első magyar csapatként szereztek ponto(ka)t.

A Bajnokok Ligája csoportküzdelmek lezárultával is nemzetközi szintű ütközet várt a Telekom Veszprémre, amely az NB I szombati örökrangadóján a Mol-Pick Szegedet fogadta. A találkozó tétje ezúttal „csak” a presztízs volt, az alapszakasz-elsőség kérdése tulajdonképpen már eldőlt. A mieink ugyanis az őszi odavágón kilenc góllal nyertek, s azóta sem vesztettek pontot, a trónkövetelő azonban a Budakalász és a Gyöngyös elleni is „ikszelt”, Tatabányán pedig kikapott.

Ljubomir Vranjes és Juan Carlos Pastor is „trükközött” a meccskeret kijelölésekor, hiszen mindkét szakember üresen hagyott egy helyet a jegyzőkönyvben, vagyis csak tizenöt játékost nevezett a találkozó előtt. A honi versenykiírás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a szakvezetők mérkőzés közben nevezzék meg a keret tizenhatodik tagját. A mieinknél a sérült William Accambray és Győri Mátyás mellett Schuch Timuzsin, Dragan Gajic, Ancsin Gábor, Dejan Manaszkov és Iman Jamali is a lelátón kezdett. Szegedi oldalon pedig a jobbszélső Pedro, illetve a balátlövő Szergej Gorbok szereplése volt kérdéses.

Az ősi riválist kétszázötven szurkolója is elkísérte a magyar „klasszikusra”, akik teljesen megtöltötték a számukra kijelölt szektort. Úgy tűnik, hogy a bakonyi publikum nem bocsátott meg Pastor mesternek, amiért anno meglökte Javier Sabatét, a hispán szakembert ezúttal is füttykoncert fogadta. A két tábor persze egymással is csipkelődött: „Mi vagyunk a legnagyobbak” ­– skandálták a Tisza-partiak, „Ti vagytok a másodikak!” – érkezett a válasz.

A kezdő sípszó előtt adták át a 2017-es év legjobbjainak járó címeket. Elismerésben részesült az év junior kiválósága, Győri Mátyás, a legjobb védőjátékos, Nagy László, a legkiválóbb kapus, Mikler Roland, a légiósok között Gaspar Marguc, az év játékosa címet pedig Lékai Máté nyerte el. Külön köszöntötték Mirsad Terzicet, aki ez alkalommal játszotta 403. meccsét Veszprém-mezben.

Vranjes már a kezdőcsapat kijelölésekor meglepetést okozott, Nagy László ugyanis irányítóként (!) rohamozott. Kallman góljára éppen a bakonyiak csapatkapitánya válaszolt, aki nem sokkal később máris mehetett pihenni két percre. Remekül ki is használta az emberfórt a Mol-Pick, amely Kallman és Bánhidi vezetésével meglépett három góllal (4. perc: 1-4). Lékai cikázott végig a védők között, s mattolta Sierrát. Sigurmansson hetese a felső kapufán landolt, Nilsson viszont nem hibázott akcióból a túloldalon.

Nem állt össze a Telekom hatos fala, Bodó és Skube is átlőtte azt (10. perc: 4-7). Ilic és Balogh pengeváltása után Sulic és Terzic érkezett védekezni. Alilovic védte Bodó átlövését, Sostaric húzásával szemben viszont tehetetlennek bizonyult, 5-9-nél időt is kért a hazaiak edzője. Pillanatok alatt felpörgött a címvédő, Sulic és Ilic is faragott a különbségből. Skube alsó, húzott lövésére Lékai felelt a játékrész derekánál. Sigurmansson a második büntetőjénél már nem rontott, Ilic és Bodó is a hálóba bombázott (18. perc: 9-12).

Alilovic bravúrjai és Nenadic beállása lendített a rekordbajnok szekerén, a szerb játékmester kétszer is betalált, Sulic pedig egalizált. A Csongrád megyeiek játékán az orosz Zsitnyikov beállása sem segített, tovább tartott a szegedi gólínség. Thiagus kiskiállítását kihasználva Ugalde vezetéshez is megszerezte (24. perc: 13-12). Sigurmansson – büntetőből – hétperces szegedi gólcsendet tört meg, de Nagy gyorsan visszavette a vezetést. Bánhidi újra egyenlített, Ugalde megint előnyhöz juttatta alakulatát. Sulicot kiszórták két percre, de Nagy és Lékai jóvoltából így is a mienk mehettek kétgólos előnnyel a pihenőre (17-15).

Sego és a szintén horvát Srsen érkezett a vendégeknél a második felvonásra, a piros mezeseknél pedig Gajic szállt be. Bánhidi immáron negyedik góljára éppen a szlovén jobbszélső replikázott. Srsen is feliratkozott a gólszerzők közé, majd Bodó alakította 18-18-ra az állást. Megint tempót váltott a házigazda, amely Gajic duplájával és Ugalde révén pillanatok alatt hármat tett közé. Aztán a Pastor-csapat rázta meg magát, Skube löketével és Sostaric kínaijával egyre olvadt a differencia (39. perc: 21-20).

Hasonló mederben folytatódott a találkozó: Blagotinsek és Ugalde után Srsen és Thiagus villant. Nenadic egy percen belül két labdát is eladott, Thiagus ziccerben egyenlíthetett volna, de Alilovic túljárt az eszén. Sego mutatott be egy támadáson belül két védést, de Ilic végül góllal zárta az akciót. Bodó egyenlített, Sigurmansson pedig hosszú idő után ismét vezetést szerzett a Picknek (47. perc: 24-25).

Igaz, nem sokáig örülhettek az előnynek, ugyanis sorrendben Nilsson, Ugalde és Ilic is betalált. Pastor rendelte magához együttesét, Bodó újabb bombát ragasztott a hálóba. A hajrához fordulva Lékai pillanatai következtek, aki kétszer is mattolta Segot, utóbb kínaiból (51. perc: 29-26). Bodót nem lehetett tartani, s Sostaric keze sem remegett meg a hetesnél. Sego a hajrában elkapta a fonalat, Gajicot többször is megakadályozta a gólszerzésben.

Mikler nem tudott mit kezdeni Bodó átlövéseivel, hárommal a vége előtt megint elfogyott a hazai fór (30-30). Vranjes és Pastor is időt kért, Bánhidi révén utóbbi csapata tudott profitálni ebből. Gajic még egyenlített, ám Bodó immáron tizedik, megpattanó lövése mindent eldöntött. Másodpercekkel a vége előtt Thiagus vihette ziccerben a játékszert, ám a háló helyett Mikler arcát találta el. A magyar válogatott hálóőrét ápolni is kellett. Alilovic kidobása után Lékai még kapura lőhetett, de a labda mellé, fölé szállt (31-32). 2007 májusa után nyert ismét a bakonyi megyeszékhelyen a Szeged, a Veszprém Arénában először vesztett pontot a rekordbajnok.

Férfi kézilabda NB I, 20. forduló:
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged 31-32 (17-15)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Andorka, Hucker.
Veszprém: Alilovic – Marguc, Tönnesen, Nagy L. 4, Nilsson 3, Ilic 5, UGALDE 5. Csere: Mikler (kapus), LÉKAI 6, Blagotinsek 1, Sulic 2, Terzic, Nenadic 2, Gajic 3. Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Szeged: Sierra – Skube 3, Zubai, THIAGUS 1, BÁNHIDI 6, Kallman 3, BODÓ 10. Csere: SEGO (kapus), Sostaric 3 (1), Balogh 1, Sigurmansson 4 (2), Blazevic, Zsitnyikov, Srsen 2. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 6, ill. 4 perc.
Hétméteresek: -/-, ill. 5/3.

Így látták a főszereplők

Ljubomir Vranjes: – Gratulálok a szegedieknek a két ponthoz, megérdemelten nyertek. Bizonyos időszakokban hektikusak volt a teljesítményünk, sok hibát követtünk el. Az első tizenöt percben nem volt optimális a játékunk, aztán a játékrész második felében visszaküzdöttük magunkat. A második felvonásban mindkét csapatnak megvolt az esélye a győzelemre. Azonban ismét volt egy szakasz, amikor sok helyzetet hagytunk ki. Számos új dolgot próbáltunk ki, amelyek közül néhány működött, néhány nem. Nem jó érzés veszíteni, de tisztán látom az okokat – tizenöt technikai hibát vétettünk –, s azt, hogy min kell javítanunk. Számomra az a fontos, hogy a csapat előrelépjen. A Szeged kiváló csapat, amely minden hibánkat kihasználta. Ez nem a mi napunk volt, hanem a riválisunké.

Lékai Máté: – Gratulálok a Szegednek, ellenfelünk nagyon magas színvonalú, jó meccset nyert meg. Magyar csapat itt még nem győzött, ezért ez különösen nagy fegyvertény. Kritikus helyzetekben ők tudtak megújulni, így megérdemelték a sikert. Próbáltunk egy új felállást az első tizenöt percben. Nem bírt komoly téttel, csak a presztízs miatt számított, azonban így sem jó érzés veszíteni. Sok sikert a szegedieknek a Kiel ellen. Találkozzunk Kölnben, s akkor mindenki „bajnok” lesz.

Juan Carlos Pastor: – Gratulálok a csapatomnak, és köszönöm a szurkolóinknak, hogy ilyen szép számmal elkísértek minket. Gratulálok a Veszprémnek is. Egy remek edző által irányított kiváló csapatot vertünk meg. Vissza tudtunk vágni a novemberi rossz mérkőzésünk miatt. Úgy vélem, hogy nekünk jobban kellett ma ez a siker. Tőlünk függ a bajnoki cím sorsa, ezen a vonalon kell folytatnunk a munkát. Nagyon változatos volt a találkozó, hol mi vezettünk, hol a Veszprém. A kulcs az volt, hogy mindig felálltunk, a végén pedig kiválóan védekeztünk, labdát szereztünk, s könnyű gólokat lőttünk. Lékai nagyszerűen játszott ma. A magyar kézilabda ünnepe volt a mai találkozó.

Jonas Kallman: – Színvonalas, nehéz ütközeten vagyunk túl. Rengeteget dolgoztunk azért, hogy magunk mögött hagyjuk a nehéz időszakot. Most nagyszerű a hangulat az öltözőben, s kiváló a gárda teljesítménye. Ezt kell folytatnunk a továbbiakban, ezen vagy még magasabb szinten.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »