Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Tájfutó sikerek extrém körülmények között

2014. május 27. 19:06 // Forrás: Mérő Edit, címlapfotó: Nagy Balázs
A május 24-25-i hétvégén Baranya megye adott otthont a tájékozódási futó diákolimpia országos döntőjének, ahol a megyei fordulókból feljutott közel ötszáz általános- és középiskolás korú fiatal vett részt.

A résztvevők öt férfi és öt női kategóriában döntöttek arról, hogy ki nyeri el a 2013/2014-es tanévben Magyarország tájékozódási futó diákolimpiai bajnoka címét, valamint a további öt legjobb helyezésért járó díjak valamelyikét.

Szombat délelőtt Pécs uránvárosi részén rendezték meg az első megmérettetést, a sprint versenyszámot. A rekkenő hőségben a versenyzőknek parkos, lakótelepi környezetben kellett a rövid, trükkös pályákon elhelyezett nagyszámú ellenőrző pontot minél gyorsabban megtalálva beérkezniük a műjégpálya területén kiépített célba.

 Veszprém megye 1. számú csapata a dobogó második fokán (Bálint Benedek, Péntek Márton és Péntek Mátyás) - Fotó: Bálint Bence Veszprém megye 1. számú csapata a dobogó második fokán (Bálint Benedek, Péntek Márton és Péntek Mátyás) - Fotó: Bálint Bence

A Veszprémi Honvéd Sportegyesület négy ifjú versenyzője ért el kiemelkedő eredményt: Angyal Dániel (Báthory István Általános Iskola, Veszprém) a fiúk II-es korcsoportjában 60 induló közül 2. lett, Niedermayer Benedek (Villax Ferdinánd Általános Iskola, Olaszfalu) ugyanitt 5. helyezést ért el. Az FIV-es korcsoportban Eszlári Dávid (Deák Ferenc Általános Iskola, Veszprém) 62 induló közül 3. lett. A lányok III-as korcsoportjában pedig Mérő Dominikának (Simonyi Zsigmond Általános Iskola, Veszprém) sikerült 5. helyezést elérnie a hatvanfős mezőnyben.

Szombat délután a Mánfa melletti Pap-erdőben rendezték meg a váltó versenyt, ahol a megyéket képviselő háromfős fiú- és lánycsapatok küzdöttek meg egymással. Itt Veszprém megye 1. számú, Bálint Benedek (Báthory Általános Iskola, Veszprém) – Péntek Márton (Litéri Általános Iskola) – Péntek Mátyás (Lovassy László Gimnázium, Veszprém) összeállítású csapata remekelt, a férfiak mezőnyében 34 csapat közül másodikként érve célba.

A dobogó II. fokán Angyal Dániel, aki sprintben és normál távon is ezüstérmet szerzett - Fotó: Péntek AnnamariA dobogó II. fokán Angyal Dániel, aki sprintben és normál távon is ezüstérmet szerzett - Fotó: Péntek Annamari

Vasárnap az előző napi váltó terepén került sor a legnagyobb erőpróbára, a normáltávú versenyre. A Mecsek mély vízmosásokkal szabdalt, meredek oldalai még nem jelentettek volna teljesíthetetlen kihívást a fiatalok számára, a 80. perc után lezúduló, jégesővel érkező özönvízszerű eső azonban megtizedelte a pályájukat eredményesen teljesítők számát. Többen a verseny feladására kényszerültek, vagy el sem tudtak indulni. A máskor sekély patakok rohanó, mély, sáros áradattá változtak, az átkelés rajtuk valósággal félelmetessé vált. De az összes erdei ösvényen is vadul hömpölygött a víz. A meredekebb utak és hegyoldalak így nagyon nehezen, helyenként alig járhatóvá váltak, de a cél területe is bokáig süppedős dagonyává változott, bár ez már semmit nem számított: amúgy is mindenki nyakig sárosan futott át a célvonalon.

A rajtba vezető közel két kilométeres szakaszon már bőrig ázott versenyzőknek lényegesen rosszabb körülmények között kellett ugyanazt a feladatot teljesíteniük, mint azoknak a szerencséseknek, akiknek korai rajtidejük volt. Ez az eredményeket is nagyban befolyásolta.  Mindezek ellenére itt is született egy nagyszerű veszprémi siker: Angyal Dániel az FII-es korcsoport második legjobb idejével teljesítve a távot, ezüstérmet érdemelt ki.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.