Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyugalmában rejlik az ereje

2019. július 14. 8:01
Tisztességes munkát szeretnénk végezni, felelősségtudóan, s nem utolsósorban békességben! – árulta el a vehirsport.hu-nak a magyar férfi kézilabda-válogatott frissen kinevezett kapitánya, Gulyás István.

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik nemcsak a nevét, hanem magát az embert, Gulyás Istvánt is ismerhetik. Ugyanis nekik egy percig sem kell bizonygatni, hogy miben is rejlik Gulyás egyik valódi „értéke” a sok közül: ő nem felejtette el azt, hogy valójában honnan is indult, megmaradt annak a hétköznapi jó embernek, aki volt.

A Telekom Veszprém nemrégiben visszavonuló legendája, újdonsült sportigazgatója, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, Nagy László ezzel teljes egészében tisztában is volt, nem megfeledkezve István szakmai tudásáról, hitvallásáról sem, amikor szerdán a magyar szövetség sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette, hogy a férfi kézilabda-válogatott kapitányi posztjára az 51 esztendős Gulyás Istvánt nevezték ki.

Gulyás István: csakis úgy lehet eredményes válogatottunk, ha a fiatal tehetségeinkre valóban odafigyelünk (archív fotó)Gulyás István: csakis úgy lehet eredményes válogatottunk, ha a fiatal tehetségeinkre valóban odafigyelünk (archív fotó)

– Valamikor a világbajnokság után hívott Laci (Nagy László – a szerk.), hogy beszélnünk kellene, ugyanis voltak kellemetlenségeket okozó tapasztalatok a nemzeti gárda körül. Természetesen mondtam neki , hogy jó, beszéljünk róla, mit csinálhatnánk, hogy találhatnánk megoldást a felmerülő problémákra. Innen indult a történet… – emlékezett vissza portálunk megkeresésére Gulyás István, aki immár nemcsak a strandkézilabda, hanem a férfi kézilabda-válogatottnak is kapitánya.

– Mindezek után, még a BL-négyes döntő előtt kezdett el élesedni a helyzet: a szövetség hivatalosan is, teljes vállszélességgel belépett a történetbe. Onnantól kezdve pedig egyre csak tisztult a kép – árulta el Gulyás, aki hozzátette, mindenki, aki valaha is edzősködésre adja a fejét, álmodik erről a tisztségről, így véletlenül sem tudott volna nemet mondani a felkérésre.

– A szerdai sajtótájékoztatón több újságíró is hangsúlyozta felém, hogy „veszélyes vizek ezek”, hálátlan a feladatkör… Kérdeztem is tőlük, hogy akkor mit csináljunk? Oszlassuk fel a válogatottat? Nem! Dolgoznunk kell! Tisztességes munkát végezni, felelősségtudóan, békességben! – őszinte választ adott az egykori nyolcvannégyszeres válogatott irányító, aki Ljubomir Vranjes „ámokfutása” után, a Breszt elleni idegenbeli BL-találkozó idejére a Telekom megbízott vezetőedzője, a 2018/19-es idény végéig pedig sportszakmai igazgatója volt.

A kézilabdaszerető, illetve követő emberek hála Istennek egyöntetűen örömmel fogadták a szakember kinevezését. Azonban már-már furcsa is lett volna, ha bizonyos internetes portálok – mind országos, mind veszprémi szinten – a „kattintás vadászatot” a negatív aspektus helyett a pozitívra helyezik.

„Egyetlen BL-meccses rutin elég a kapitányi poszthoz” címmel az index.hu-n jelent meg egy erősen részrehajló cikk, amiben úgy fogalmazott az újságíró, hogy a drukkerek, illetve a hazai vezetés nem bízhatnak másban, mint hogy Nagy László megérzése helyes lesz, és a rutin nélküli Gulyás megváltást hozhat majd.

Természetesen mindenkinek saját szívügye, miként lát, illetve hogy érez, de egy valami biztos: Nagy László és a szövetség bízik Gulyás Istvánban. Bizonyára nem véletlenül! Ami viszont tény, hogy ahogy anno Dujsebajev, vagy épp Vranjes idején, úgy a Csoknyai-Matics duó szolgálatában is problémák merültek fel, amikre a közjó érdekében (!) megoldást kellett találni.

Egy irányba kell tolnunk a szekeret… A közös célunk az, hogy a 2022 januárjában (ameddig az 1995-ös év legjobbjának választott legenda szerződése is szól – a szerk.) rendezendő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra valódi egységet alkossunk – fogalmazott az egykor a Veszprémmel KEK-győzelmet is ünneplő játékos. Majd pedig hangsúlyozta, hogy a stáb minden tagja, ahogy 39 éves segítője, az egykori veszprémi spanyol irányító, Chema Rodríguez is minden erejével azon lesz, hogy ez meg is valósulhasson.

Gulyás Péterrel nemrégiben beszélgettünk róla – ő ugye még játszott Chemával –, hogy a spanyolnak „kisujjában van a kézilabda”. Emlegette Peti, hogy a Kiel ellen egy bizonyos variációra vagy két napig nem találtak normális megoldást… Aztán megszólalt Chema (...) – mutatott rá István, hogy a spanyol iskola hazánkban klubszinten sokszor már az utánpótlás korosztályokban is mérvadó, így itt is hangsúlyt kell fektetniük rá.

– A későbbiekben csakis úgy lehet majd eredményes válogatottunk, ha a fiatal tehetségeinkre valóban odafigyelünk. Ez is a mi feladatunk lesz, hogy menedzseljük őket, hiszen hogyan is várhatnánk tőlük csodát, ha nem jutnak lehetőséghez? A valódi fejlődéshez játék nélkül csekély csupán az edzés ! – szögezte le.

Gulyás István kérdésünkre még azt is elárulta, hogy a stáb minden pozíciójára profi, felelősségteljes szakembert szeretni alkalmazni. Úgy fogalmazott, egy ember mindenben nem lehet profi. – Fontos lesz a felelősséget úgy elosztani, hogy abból mindenki kivehesse a maga részét. Annak a híve vagyok, hogy mindenki kapjon teljhatalmat abban a spektrumban – legyen szó akár videóelemző, vagy rehabilitációs edző feladatkörről – amiért ő felel. Muszáj érezniük a bizalmamat, hiszen egy ember mindenhez nem érthet!

– Az erőnléti edzőnk a norvég Tord Ellingsen lesz, aki korábban már dolgozott a magyar női válogatottnál. Privát véleményem szerint a kapusedző poszton csak egy ember jöhet szóba, de a vele közös munkán egyelőre még dolgozunk kell! – zárta némi titokzatossággal.

Búcsúzásképp bátorkodtuk még feltenni a kérdést, így, hogy főállású kapitány lett, a felnőtt másodosztályban szereplő veszprémi utánpótlás csapatánál, ki veszi majd át pozícióját. Gulyás István pedig, egy kis mosollyal megspékelve lényegre törő választ adott: – Ha kérdése lesz, Gulyás Petire, illetve rám bármikor számíthat majd „Momó”!

Simon Dani
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.