Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gulyás István lett a férfi kézilabda-válogatott kapitánya

2019. július 10. 12:13 // Forrás: MTI
Gulyás Istvánt nevezték ki a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának szerdán, segítője a játékosként világbajnok spanyol José María Rodríguez Vaquero lett.

A magyar szövetség sajtótájékoztatóján Nagy László alelnök elmondta, hogy Gulyás István szerződése a 2022 januárjában megrendezendő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság végéig szól.

Az 51 éves egykori irányító 1984-től 1999-ig a Veszprém játékosaként egyaránt kilencszer nyert bajnoki címet és Magyar Kupát, 1992-ben tagja volt a KEK-győztes csapatnak, 1995-ben az év legjobb játékosának választották Magyarországon. A válogatottban 84 találkozón 145 gólt szerzett.

Tavaly októberben Ljubomir Vranjes menesztését követően a Veszprém megbízott vezetőedzője lett, majd az idény végéig a klub sportigazgatójaként tevékenykedett. "Ilyen felkérésre butaság lenne nemet mondani, számomra ez nem is volt kérdés. Olyan stábot állítottunk össze, amely eredményes lesz, olyan emberekkel vesszünk körbe magunkat, akik a saját területükön profik" - mondta Gulyás.

Az új kapitány a jövő januári osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságról elmondta, egy hajszálnyi esélye még van a csapatnak az olimpiai kvalifikációs sorozatban, ezt igyekeznek kihasználni, és azért is szeretnének minél jobban szerepelni, hogy kedvező helyzetbe kerüljenek a világbajnoki selejtező sorsolása előtt. A szinte napra pontosan fél év múlva kezdődő tornán a magyarok a malmői E csoportban sorrendben Oroszországgal, az olimpiai és világbajnok Dániával, valamint Izlanddal találkoznak.

Gulyás István  irányítja a férfi kézilabda-válogatottat (archív fotó)Gulyás István irányítja a férfi kézilabda-válogatottat (archív fotó)

Nagy László alelnök elmondta, igyekeztek főállású, lehetőleg magyar szövetségi kapitányt találni, és ez Gulyás István személyében sikerült is. Az erőnléti edző a norvég Tord Ellingsen lesz, aki korábban már dolgozott a magyar női válogatottnál. "Én is ott leszek minden felkészülésen, minden edzésen, minden mérkőzésen, és igyekszem segíteni a szakmai stáb és a játékosok munkáját" - tette hozzá a június elején visszavonult Nagy László, aki a meccseken a kispadon foglal majd helyet.

A korábbi világklasszis jobbátlövő szerint a csapategység és a stabilitás kialakítása, az önbizalom és az erőnlét fejlesztése, a taktikai elemek bővítése és a jobb helyzetkihasználás elősegítése az új szakmai stáb legfontosabb feladata.

A 39 éves spanyol irányító, José María Rodríguez Vaquero - sportági becenevén Chema Rodríguez - idén nyáron vonult vissza, ez az első edzői megbízatása. Profi pályafutását 1999-ben a BM Valladolid csapatában kezdte, majd a Ciudad Real, az Atlético Madrid, a Veszprém, és végül a francia USM Saran kézilabdázója volt. A Bajnokok Ligáját kétszer nyerte meg, és további négy alkalommal szerepelt a döntőben. Veszprémi színekben 2012 és 2017 között egyaránt ötszörös bajnok és Magyar Kupa-győztes, illetve kétszeres SEHA Liga-aranyérmes volt. A spanyol válogatottban több mint 120 mérkőzésen lépett pályára, 2005-ben világbajnok, később vb-bronzérmes, illetve Európa-bajnoki döntős volt.

Nagy László úgy fogalmazott, Chema Rodríguez a spanyol gondolkodásmódot képviseli a szakmai stábban, már Veszprémben is ő volt az edző "meghosszabbított keze", van érzéke a feladathoz. Tavaly november óta a Csoknyai István, Vladan Matics páros irányította a válogatottat, amely a vezetésükkel öt győzelemmel és egy döntetlennel zárta az Európa-bajnokság selejtezősorozatát.


Szövetségi kapitányok az elmúlt húsz évben:

1999-2001: Hajdu János
2001-2008: Skaliczki László
2008-2009: Hajdu János
2009-2010: Csoknyai István
2010-2014: Mocsai Lajos
2014-2016: Talant Dujshebaev
2016-2017: Javier Sabaté
2017-2018: Ljubomir Vranjes
2018-2019: Csoknyai István és Vladan Matics
2019-től: Gulyás István

vehirsport.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben harcolhatja ki a vb-szereplést a magyar férfi kézilabda-válogatott férfi kézilabda-válogatott Veszprémben harcolhatja ki a vb-szereplést a magyar férfi kézilabda-válogatott A magyar férfi kézilabda-válogatott ugyanazzal a kerettel szerepel májusban a Litvánia elleni világbajnoki selejtezőn, amellyel márciusban Tatabányán kijutott a párizsi olimpiára. tegnap 20:03 Momir Ilics: egy labda dönthet a negyeddöntőben Telekom Veszprém Momir Ilics: egy labda dönthet a negyeddöntőben Momir Ilics, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője szerint egy labda dönthet a dán Aalborg HB elleni párharcban, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. tegnap 19:53 Női kézilabda Eb: a törökökkel kezdenek a társházigazda magyarok női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: a törökökkel kezdenek a társházigazda magyarok A török válogatott ellen lép pályára először a társházigazda magyar női kézilabda-válogatott a november-decemberi Európa-bajnokságon. tegnap 14:59 Ligetvári: Inkább ne lőjek gólt, de nyerjük meg a meccset! Telekom Veszprém Ligetvári: Inkább ne lőjek gólt, de nyerjük meg a meccset! A Telekom Veszprém csütörtökön este (18.45) a dán Aalborgot látja vendégül a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán. Az idény eddigi legfontosabb, sorsdöntő derbijét megelőzően Ligetvári Patrik a vehir.hu kérdésére azt nyilatkozta, a higgadtság lehet a siker kulcsa. tegnap 12:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.