Fuss az iskoládért!

  • atlétika
  • 2019.05.08
  • 21:35
  • Szabó Eszter - vehir.hu
Módosított útvonallal és versenytávval rajtol május 19-én az Euronics-Rotary Futónap, melyet a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) rendez meg. A résztvevők sportfejlesztési támogatást nyerhetnek az iskolájuknak.

A tavaly már megrendezett eseményt idén újragondolták, ebben az évben a háromezer fő helyett akár négyezer indulóra is számítanak – mondta el a rendezvény sajtótájékoztatóján Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém alapító elnöke. A programot május 19-én vasárnap rendezi a VEDAC. Minél több résztvevőt – akár szülőt is – mozgósítanak, annál nagyobb támogatásra tehet szert az iskola. Az első helyezett hatszáz-, a második négyszáz- és a harmadik kétszázezer forintos támogatást kap. A Rotary Club és a VEDAC közös együttműködése nem csak erre a rendezvényre korlátozódik.

Porga Gyula polgármester üdvözölte a rendezvény terveit, és elmondta, a királynék városában egyébként is nagy múltja van a szabadidős rendezvényeknek. A pezsgő kulturális élet mellett kifejezetten fontos, hogy a sportélet is fókuszba kerüljön. Ami pedig biztos garancia a sikerre, az a civilszervezetek, a vállalkozások és az önkormányzatok együttműködése. Ennek gyümölcsét fogják a veszprémiek learatni a verseny során.

Pató Sándor, a Rotary Club Balatonfüred–Veszprém és a VEDAC elnökségének tagja ismertetett néhány változást: idén nemcsak az általános iskolákat, de a középiskolákat is igyekeznek majd bevonni. Az értékelésről elmondta, a „Fuss az iskoládért!” mottó mentén meghirdetett verseny értékelése idén is diákméterben történik, vagyis az iskola diákjai által lefutott össztávot elosztják az iskola létszámával.

Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója örömmel jelentette be, hogy idén a tavalyi hét helyett tíz kilométert is meghirdetnek, a profi futók hivatalos versenyszámként teljesíthetik a távot. Kisebb távot is választhatnak a sportkedvelő érdeklődők, hiszen lesz egy 1911 méteres versenyszám is. A magyar Rotary klubokat egyesítő Rotary Klubok Magyarországi Szövetsége a Rotary International hálózatában az 1911-es számot viseli, így a versenytáv szimbolikus jelentőségű.