Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Az idő nekünk dolgozik! – Németh Attila

2019. március 1. 18:00
Összetartó, nagybetűs csapat formálódik a klubunk berkein belül. Sikerült végre valódi egységet alkotnunk, mely már rég hiányzott az egyesületünk atmoszférájából – összegezte pozitív gondolatait Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.

– A mögöttünk álló esztendőben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024. december 31-ig hosszabbította meg klubunk kiemelt támogatási szerződését. Szeretnénk ezt a bizalmat a sporteredményeinken, illetve a szervezett rendezvényeinken keresztül is meghálálni – fordult a városvezetőség felé köszönettel Németh Attila, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club – rövidesen jubiláló – ügyvezető igazgatója a vehirsport.hu megkeresésére.

Rendezett körülmények, kevéske tartalék és semmi tartozás: szerény, de idővel munkálható alap, ha valaki kellő alázattal fordul felé. Lassacskán tíz esztendeje már, hogy ez az „alapkő” az egykori birkózó, Németh Attila vigyázó kezeibe került. Akinek ez idő alatt sikerült is bástyává, a védelem oszlopává építenie egyesületét.

S, hogy mivel tudom alátámasztani ezt az állításomat? Elegendő a közelmúltba visszautaznom, a számok és az eredmények pedig mesélnek majd helyettem is: tavaly decemberben, a Veszprém Megye legjobb sportolója díjátadáson csak a VEDAC sportolói érdemeltek ki egynél több egyéni díjat. Atlétáik szám szerint hat kategóriában is díjazottak lettek. Bizonyára nem véletlen, ahogy az elbűvölő junior bajnok gerelyhajítónő, Máté Fanni Szabina, szerda este – a városi sportévnyitó ünnepségen – kiérdemelt polgármesteri különdíja sem.

Németh Attila a jövőbeni terveikről, céljaikról is beszélt. – Akár nehézségek árán is, de elsődleges szempont számunkra az, hogy szolgáltató egyesülete legyünk a szolgáltató városnak – húzta alá az ügyvezető, aki szeretné bizonyítani Veszprémnek, hogy megtérül a VEDAC-ba fektetett támogatás. Hiszen az általuk szervezett programok színesítik a sportéletet, mozgási lehetőséget biztosítanak fiatalnak és idősnek egyaránt, nem utolsósorban pedig többletforrás bevonását is eredményezik.

– Folytatjuk a tavalyi évben megkezdett szabadidősport programunkat is: a hét minden napján biztosítunk ingyenes edzéseket a Városi Stadionban a VEDAC szakembereinek koordinálásával. Hétfőn, szerdán és pénteken Koós-Hutás László és Bertalan Renátó tart futóedzéseket, míg kedden és csütörtökön Török Krisztiáné és Mozsdényi Dávidé a staféta. Ők rekreációs tréningeket tartanak, melyeknek keretében erősítő és állóképesség fejlesztő feladatokat végezhetnek a résztvevők.

Természetesen idén is megrendezi nagyobb horderejű rendezvényeit a VEDAC. – Március 17-én, a Kolostorok és Kertekben második alkalommal fogjuk szervezni a Tavaszköszöntő Futóversenyt. Az óévben nagy sikernek örvendő futónapunk, pedig május 17-én lesz életre hívva. A Veszprémi Súlylökő Párbajt várhatóan május 6-án tartjuk, de ez az időpont még változhat. A hagyományos Balaton Bajnokság időpontja viszont végleges: július 7-én lesz. A kérdés csak az, hogy Veszprémben vagy Székesfehérváron… – zárta a mondatot némi titokzatossággal az igazgató.

Sokáig azonban nem kellett győzködni, hogy elárulja, miért is nem „biztos” a veszprémi helyszín. – A minisztérium már jóváhagyta a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) javaslatát, miszerint az állam 360 millió forintot költ a nyolcsávosra bővítendő atlétika pályánk, illetve a dobórészleg felújítására. Optimális esetben ezek a munkálatok már áprilisban elkezdődhetnek, melyek körülbelül három hónapot fognak igénybe venni.

Öt kiemelkedő világverseny lesz az idei évben atlétikában: az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), a junior Európa-bajnokság, az utánpótlás Európa-bajnokság, az universiadé, illetve a felnőtt világbajnokság. Mindegyikre van esélyes versenyzőjük, de a kvalifikálásért, illetve a csapatba kerülésért kőkeményen meg kell küzdeni.

– Lesznek olyan versenyszámok – főként dobószámok –, melyekben több magyar is teljesíteni fogja a szintet. Az EYOF-ra szintén korlátozott az indítható atléták száma, így ott sem kerülhet mindenki az utazó keretbe, aki eléri a kiírást. Ettől függetlenül, teljes szívvel hiszünk benne, hogy Hermann Gréta megszerzi súlylökésben az indulási jogot. A junior Európa-bajnokságra pedig Gombás Petrának, Bedegi Bencének, Péringer Márknak és Cserháti Simonnak is van esélye kijutni – vetített előre a vezető.

– Máté Fanni Szabina gerelyhajításban az utánpótlás Európa-bajnokságra és az universiadéra is kijuthat, de mivel a két verseny igen közel áll egymáshoz időrendben, a szakmailag előrébb rangsorolt Eb az elsődleges cél a számára – szögezte le az ügyvezető igazgató, majd hozzátette, hogy Bertalan Renátó is megcsípheti az utánpótlás Eb-szintet, illetve a kalapácsvetőnő Orbán Éva is esélyes a kiküldetési elvárás teljesítésére.

– Tudni kell róla, hogy az olimpiai szintteljesítés is már idén elkezdődik. Nagyon bízunk benne, hogy Orbán Éva részt vehet a negyedik olimpiáján is, illetve titkon reménykedünk egy maratoni kvalifikációban is: a londoni olimpiát megjárt Kovács Tamás vagy a félmaratonon remeklő Koszár Zsolt személyében – fejezte ki reményét.

– Összetartó, nagybetűs csapat formálódik a klubunk berkein belül. Sikerült végre valódi egységet alkotnunk, mely már rég hiányzott az egyesületünk atmoszférájából. Hátráltató tényezőnk ugyan akad, hiszen alkalmazkodnunk kell egy másik egyesülethez is, de érzem, hogy az idő nekünk dolgozik… – búcsúzott e sokatmondó szavakkal Németh Attila.

Simon Dani
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.