Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Öt tényező a sikeres félmaratonhoz

2018. augusztus 15. 10:13
A félmaratoni táv kellő edzéssel hobbifutók számára is teljesíthető, de vannak buktatói. A közelgő Veszprém Félmaraton szervezőjével, Burján Jenővel vettük végig, hogy mire érdemes odafigyelni a siker érdekében.

Először is nem szabad lebecsülni a távot – kezdte beszélgetésünket az egyik leggyakoribb hibával Burján Jenő testnevelő tanár. Az augusztus 26-án esedékes Veszprémi Félmaraton szervezője jó pár félmaratont, maratont teljesített már életében, ezért arra kértük, hogy ismertesse velünk a 21 km-es táv teljesítésének leggyakoribb buktatóit.

Úgy tartják, hogy a 21 km legyőzhető táv a hobbifutók számára is. Ez így is van, mégis sokaknak beletörik a bicskájuk első nekifutásra. Sokan úgy vélik, hogy ha viszonylag jó tempóval le tudnak futni 10 km-t, akkor a duplája is menni fog. Ez azonban hatalmas tévedés. Ha sikerül is nekik, könnyen előfordulhat, hogy egy életre meghatározó rossz élmény társul a futásukhoz. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes többször is 15-17 km-es etapokat teljesíteni első félmaratonunkat megelőzően – tette hozzá.

A második neuralgikus pont a megfelelő tempó megválasztása. – Fontos, hogy egy biztonságos utazó sebességet vegyünk fel, olyat, amit a felkészülés során már megszokott a szervezetünk hosszabb távokon is. Nem szabad az elején túlságosan „bekezdeni”. Ebben segítségünkre lehetnek az okos karórák vagy a futóknak szánt appok, amelyekkel kontrollálható a tempónk. Ezeket az eszközöket még a legrutinosabb profik is minden alkalommal használják – fűzte hozzá Burján Jenő, aki az első félmaratonjukra készülőknek hat, hat és fél perces kilométereket ajánl.

Ezt követően a frissítőpontok igénybevételére hívta fel a figyelmet. – Egy ilyen távon, főleg nyári melegben kötelező a folyadék és szénhidrát pótlás futás közben. Ezt is érdemes begyakorolni a felkészülés során. Egyénfüggő, hogy a gyomrunk miként reagál a futás közben elfogyasztott gyümölcsre, energiazselékre – hívta fel a figyelmet a szervező. Éhgyomorra semmiképp nem ajánlott egy 21 km-es etap, a lassan felszívódó szénhidrát segíthet az akadályok leküzdésében.

A következő a felszerelés fontossága. – Futócipőn sosem szabad spórolni. Érdemes fél vagy akár egy számmal is nagyobbat venni, hiszen futás közben megdagad a lábunk. Személy szerint a többi kiegészítőt is tudom ajánlani, főleg, hogy egyre olcsóbban hozzájuthatunk ezekhez a sportáruházakban.

A mentális felkészülés sem elhanyagolható. – Az egyik legnagyobb közhely, de ahhoz, hogy sikerüljön a félmaraton, el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk lefutni. Ezen felül fontos, hogy megfelelően tudjuk kezelni, ha ránk tör a fáradtság. Arra kell gondolni ilyenkor, hogy már milyen sokat megtettünk, s nem arra, hogy hány kilométer van még hátra. Meg kell fordítani az agyunkban ezt a folyamatot, és akkor túl lehet lendülni a holtponton.


Közeleg a Continental Veszprém Félmaraton, még nem késő nevezni!

A közkedvelt tömegsport-rendezvény mezőnye augusztus 26-án - többek között - a veszprémi várat is meghódítja.

Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.