Veszprémben lett bajnok a Szeged

  • Telekom Veszprém
  • 2018.05.20
  • 16:50
Elképesztően izgalmas alakult a bajnoki finálé második felvonása, összesítésben egyetlen gól döntött a Tisza-partiak javára, akik tizenegy év után taszították le a kézilabda NB I trónjáról a Veszprémet.

A Veszprém huszonhatodik, zsinórban tizenegyedik (!); a Szeged pedig harmadik bajnoki címének megszerzésére készült a férfi kézilabda NB I vasárnapi döntőjében. A múltbeli mérleg tehát óriási bakonyi fölényt mutat. A jelen, vagyis az idei finálé azonban kiegyenlített erőviszonyokat, megjósolhatatlan kimenetelt ígért. A Tisza-partiak ugyanis múlt héten négy góllal megnyerték (32-28) az első felvonást, ezt kellett tehát ledolgozni a címvédéshez.

Ljubomir Vranjes a találkozó előtt csak tizenöt játékost nevezett. A plusz egy helyre Cristian Ugalde és Gasper Marguc mellett az a Lékai Máté pályázott, aki kézsérülése ellenére is együtt melegített a társakkal. A sérült William Accambray, Győri Mátyás és Andreass Nilsson mellett Ancsin Gábor volt a biztos kimaradó. A rivális ezúttal is legerősebb összeállításában léphetett pályára, a csaknem tíz év után távozó Zubai Szabolcs most is kimaradt.

A vendégek szimpatizánsai foglalták el először a számukra kijelölt szektort, akik azonnal hangos buzdításba kezdtek. Huszonöt perccel a kezdést megelőzően aztán a hazai drukkerek is megérkeztek, akik közösen vonultak az arénába a szomszédos kocsmából.

A kezdő sípszót megelőzően a bakonyiak egykori saját nevelésű játékosa, jelenlegi utánpótlás-igazgatója, Gulyás Péter köszöntötte Zubai Szabolcsot. Nemes gesztust láthattunk!

Akárcsak az odavágón, most is a Mol-Pick kezdett jobban, melynek soraiban Sostaric és Kallman is betalált. Ilic is beköszönt, de támadásban egyértelműen gyengélkedett a házigazda. Zsinórban Bodó, Kallman és Thiagus is gólt lőtt. A 7. percben, 1-5-nél a közönség ébresztőt fújt, Vranjes mester pedig időt kért. Manaszkov volt eredményes bő ötperces hazai gólcsend után, de gyorsan jött a válasz Skube révén. Mert, hogy a veszprémi védekezés sem működött. A szegediek rendkívül könnyedén kerültek helyzetbe, s rendre értékesítették is azokat.

Nagy László átlövésére ismét kettővel feletek a Tisza-partiak, majd ugyanígy tettek Manaszkov pontosan helyezett húzása után is (15. perc: 4-10). Vranjes egyszerre küldte pályára Tönnesent, Blagotinseket és Jamalit, utóbbi nagy bombával mutatkozott be. Skubét eközben továbbra sem sikerült tartani, az apró termetű szlovén irányító újabb gólja után felzúgott a „Hol a csapatunk?” rigmus.

Mikler érkezett a kapuba, aki rögtön megfogta Bodó átlövését. Próbálta rendezni sorait a Telekom, amely Manaszkov és Gajic főszereplésével mínusz háromra zárkózott (22. perc: 9-12). Azonnal fel is pezsdült az aréna hangulata, a hazai drukkereken semmi sem múlott. Sajnos a hajrához közeledve ismét megtört a Vranjes-csapat épphogy csak éledező lendülete, öttel a szünet előtt a remeklő Sosatric alakította 11-15-re az állást. A hajrában Thiagus és Nenadic kakaskodott, páros kiállítás volt a jutalmuk. A bakonyiak üres kapus támadása is elhalt a kék kezek tengerében, Blazevic pedig kihasználta ezt, s a hálóba ívelt. Ilic másodpercekkel a dudaszó előtt állította be a 14-17-es félidei állást.

Mikler védésével indult a második felvonás, majd Gajic pörgette el szépen a játékszert Sego feje fölött hetesből. A mieink talán legjobbja, Manaszkov faraghatta volna egyre a különbséget, de Sego kifogott rajta. Nenadic keze viszont nem remegett meg, ahogyan Srsené sem a másik „ketrec” előtt. Schuch kisbüntetését kihasználva Thiagus gyalogalhatott az üresen tátongó veszprémi kapuig, s lőtt gólt (27. perc: 16-19).

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodott a magyar rekordbajnok. Nenadic mattolta Segot, Mikler viszont megfogta Sigurmannsson büntetőjét. Ilic után pedig Blagotinsek is a hálóba varázsolta a labdát, az összecsapás kétharmadánál ledolgozta hátrányát a piros mezes alakulat, amely szemlátomást ráncba szedte védekezését. Sőt, Mikler bravúrját követően Sulic révén először a vezetést is sikerült megszerezni. Noha Sego kétszer is hárított, Gajic megduplázta az előnyt (43. perc: 21-19). Nemcsak a győzelem, hanem a bajnoki cím esélye is felvillant. Extázisban tomboltak az „Építők” hívei.

Bodó vette vállára a támadásban teljesen tanácstalanná váló kékeket, aki kétszer is rést talált a hazai falon. Nagyon kellett Nagy bombája a túloldalon (47. perc: 22-21).

Sostaric lőhetett nagy helyzetben, de Mikler túljárt az eszén. Vranjes második időkérése után Tönnesen juttatta ismét kétgólos fórhoz az övét. Bodót nem lehetett feltartóztatni, a magyar válogatott balátlövője újabb két bombát „ragasztott”. Blagotinsek gólja után emberelőnyben támadhatott a plusz háromért a vendéglátó, ám Ilic eladta a játékszert. Skube szabálytalankodott két perces büntetést érően, Schuch meglökte, amiért piros lapot kapott. Kapusát lehozva támadott a Veszprém, Manaszkov háromgólos fórt harcolt ki (55. perc: 26-23).

Bodó és Zsitnyikov is betalált kiélezett helyzetben, de Tönnesen duplájával így is maradt esély a címvédésre. Bodó hatodszor is a hálóba bombázott, amire megint volt válasza Tönnesennek (29-26). Pastor időt kért, a szegediek ügyesen lopták az időt, a Veszprémnek így már nem maradt ideje a gólszerzésre. Zsinórban megszerzett tíz bajnoki elsősége után ezüstérmes lett a bakonyi együttes. A Pick harmadszor lett bajnok.

A veszprémi klub az érmek átadását követően elbúcsúztatta az idény végén távozó Schuch Timuzsint, Mirko Alilovicot, Cristian Ugaldét és Renato Sulicot.

Férfi kézilabda NB I, döntő, 2. mérkőzés:
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged 29-26 (14-17)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Herczeg, Südi.
Veszprém: Alilovic – Gajic 4 (2), Nagy L. 2, Sulic 1, Nenadic 4, Ilic 3, Manaszkov 4. Csere: Mikler (kapus), Schuch, Terzic, Tönnesen 5, Jamali 3, Blagotinsek 3, Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Szeged: Sego – Sostaric 4, Gaber, Thiagus 2, Bánhidi 1, Kallman 3, Skube 4. Csere: Balogh, Bodó 7, Sigurmannsson 2 (2), Blazevic 1, Srsen 1, Gorbok, Zsitnyikov 1. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 10, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/2.
Bajnok: a Szeged, 58-57-es összesítéssel.

Így látták a főszereplők

Ljubomir Vranjes: – Gratulálok a Szegednek, amely a két meccs alapján jobbnak bizonyult. Próbáltuk ledolgozni a hátrányunkat, de a négy gólból csak hármat sikerült. Nem vagyok elégedett a kitűzött taktika megvalósításával. Keményen harcoltunk, ám egy remek csapattal szemben alulmaradtunk. Kemény lecke volt ez számunkra. Hétszer kaptunk ki az idényben, amiből négy elfogadható volt, három nem. Akárcsak a teljes idény során, ma is sokszor voltunk fent és lent. Az első félidőben rosszul, a másodikban jobban teljesítettünk. Sok érzés kavarog most bennem: szomorú, dühös és csalódott vagyok. Mindent el fogunk követni a fejlődés érdekében. A távozóknak köszönet jár, hiszen rengeteget tettek ezért a klubért.

Nagy László: – Gratulálok a Szegednek az elmúlt két meccshez. Végig kapaszkodtunk az eredmény után. Szerettünk volna jól kezdeni, de nem sikerült. A második felvonásban visszajöttünk, acélosabbá vált a védekezésünk, de az utolsó tíz percben már nem tudtuk ugyanezt hozni. Csalódott vagyok. A két sérülés nem jött jól nekem a szezonban. A távozók matt különösen fájó ez az eredmény, sok sikert kívánok nekik. A Szeged az elmúlt években egyre közelebb került hozzánk, most bajnok lett.

Juan Carlos Pastor: – Nagyon örülök a bajnoki címnek. Gratulálok a Veszprémnek a remek döntőhöz. Összességében jobbak voltunk, megérdemeltük a bajnoki címet. Az első félidőben remekül játszottunk, a másodikban azonban szenvedtünk, nem tudtunk gól lőni. A hajrában azonban jó döntéseket hoztunk. Végig hittünk benne, hogy meg tudjuk csinálni, s így is lett. Köszönöm a Pick családnak a bizalmat, a stábomnak és a játékosaimnak a közös munkát, segítséget. Hálás vagyok a családtagjaimnak, akik messze vannak tőlem, sokat szenvednek nélkülem. Édesapámnak külön is ajánlom a mai sikert, aki augusztusban elhunyt.

Bodó Richárd: – Borzasztó mélyről kellett felállnunk, de a csapat megmutatta a tartását, s az utolsó három hónapban elképesztő nagyot javult. A mai meccs onnan indult, hogy otthon sikerült bravúros négygólos sikert aratnunk. Ezt meg tudtuk tartani a végéig. Még most sem tudom, hogy miként, de sikerült, s most nagyon boldog vagyok. Az egész szezont nézve voltak olyan pillanatok, amikor a Veszprém volt a jobb a csapat. Az év végén azonban az a gárda nyert, amelyik jobban akarta a sikert. Éreztük, hogy meg tudjuk nyerni, hál’ Istennek sikerült.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »