A Kielce ellen javított a Veszprém

  • kézilabda
  • 2017.12.02
  • 19:47
A Telekom Veszprém a második félidőben felőrölte lengyel riválisát, így három vereség után ezúttal magabiztosan nyert a Bajnokok Ligájában.

Huszonegy éve nem látott negatív szériával a háta mögött vágott neki a naptári év utolsó BL-csatájának a Telekom Veszprém, amely a Párizs elleni dupla vereség és az Aalborg elleni idegenbeli fiaskó után a lengyel Kielce ellen próbálta kiköszörülni a csorbát. A csoport harmadik helyén álló magyar bajnok és az ötödik pozíciót elfoglaló riválisa már összecsapott az idei küzdelemsorozatban, Lengyelországban 32-32-es döntetlenre végeztek a felek.

Győri Mátyás – aki a múltheti meccsen debütált a sorozatban – ezúttal is tagja volt a tizenhatos meccskeretnek, Ancsin Gábor, William Accambray, Renato Sulic és Ligetvári Parik viszont nem jutott szóhoz.

A Kielcét szép számú szurkolótábora is elkísérte a találkozóra, amely hangos „Ria, ria Hungária!” rigmussal üdvözölte vendéglátóját. „Polska, Polska!” – jött a válasz a hazai drukkerektől. A Veszprémi Szurkolói Egyesület gigantikus élőképpel készült, a felek bemutatása után magyar és lengyel nemzeti színekben pompáztak a lelátók.

A kezdő sípszó előtt Porga Gyula polgármester a veszprémi kézilabda klub élén végzett értékteremtő munkája, valamint Veszprém város nemzetközi hírnevének öregbítéséért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Pro Meritis díjat adományozott Kálomista Gábornak. Mint ismert, a klubvezető december 1-jei hatállyal lemondott a Veszprémi Építők Sportegyesület elnöki tisztéről, s ezzel együtt mindennemű választott megbízatásáról.

Terzic kisbüntetését kihasználva Jurecki jegyezte a találkozó első gólját. Jancot is azonnal kiküldték a túloldalon, amit Lékai büntetett. Jurecki ismét vezetéshez juttatta az övéit, Ugalde pedig az első kihagyott kísérlete után ezúttal már nem hibázott. A folytatásban is a lengyeleknél volt az előny, a Telekom rendre futhatott az egyenlítésért. A mieink – a roppant agilisan kezdő Lékai révén – a 8. percben vezettek először (5-4).

Mikler egykori szegedi csapattársa, Bombac, illetve Janc lövésénél is résen volt, a játékrész harmadánál Ilic bombájával már kettővel mentek a mieink. Ám nem tartott sokáig az előny, ezúttal Blagotinseket szórták ki a cseh sípmesterek, Dujsebajev és Jurecki góljaival gyorsan egalizáltak a sárga mezesek. Ahogyan a két tábor a lelátókon, úgy a két gárda is hatalmasat küzdött a játéktéren. Fej-fej mellett haladtak a felek, a lengyelek Bielecki hetesivel tartották magukat (16. perc: 8-8).

Lékai és Blagotinsek remek lövéseivel újra a hazaiak léptek el kettővel, amihez az is kellett, hogy Mikler ismét hatástalanítsa Bombac és Janc kísérletét. Szívósan küzdött azonban a Dujsebajev-csapat, amely héttel a szünet előtt ledolgozta hátrányát (11-11). Sőt, Mamic vezetéshez is juttatta őket, de ismét fordult a kocka: Ilic és Gajic lökete után megint Nagyéknál volt előny. A veszprémiek kiválóan védekeztek, ezt jelzi, hogy a rivális többször is passzív jelzésig támadott. Mégsem változott a játék képe a végjátékban: a Vranjes-csapat rendre vezetett, a Kielce pedig mindannyiszor egyenlített (15-15).

A szünetben beállt Manaszkov mindössze huszonnyolc másodpercet töltött a pályán, s máris mehetett két percre pihenni. Mikler szerencsére védéssel, Ilic pedig góllal kezdte a játékrészt. Nagy lövése kimaradt, Mamic viszont nem rontott. A veszprémi hatos fal roppant precízen tette a dolgát, a lengyel nyitott védekezés már kevésbé. Nilsson és Lékai is növelte góljai számát (37. perc: 18-16).

Nagyot is kiküldték két percre, a Telekom tizenkét, vendége két perc kiállításnál járt. Ezt sem tudta kihasználni a 2016-os BL-győztes, Jurecki újabb góljára Manaszkov válaszolt emberhátrányban. A macedón balszélső háromra is növelhette volna a fórt, de Ivic ezúttal védett. Igaz, így is messze elmaradt Miklertől, aki parádésan tette a dolgát. A meccs kétharmadánál nőtt először kettőnél nagyobbra a különbség, Manaszkov és Nilsson löketével 22-18 állt az eredményjelzőn.

A jövő nyáron Veszprémbe érkező Strlek is feliratkozott a gólszerzők közé, a tarthatatlan Nilsson ezzel szemben már ötnél járt. Mikler valószínűleg őrületbe kergette Bombacot, aki ellen negyedszer is hárítani tudott. A végjátékhoz közeledve sem körvonalazódott, hogy mivel tudná feltörné ellenfele masszív védekezését a Kilelce, amely nem tudott háromnál közelebb férkőzni (50. perc: 25-22).

A hajára fordulva úgy tűnt, hogy fizikálisan és mentálisan is „elfogytak” a vendégek. Dujsebajev mester valamennyi időkérési lehetőségét kihasználta, de nem segítettek az intelmek. Héttel a lefújás előtt Djukic alakította 26-23-ra az állást. Dujsebajev tovább faraghatott volna a hátrányból, ám Mikler ezt meggátolta. Ezzel, valamint Nilsson duplájával gyakorlatilag el is dőlt a két pont sorsa. Nisson végül nyolcig jutott, együttese öttel nyert (31-26).

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 10. forduló:
Telekom Veszprém–PGE Vive Kielce 31-26 (15-15)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Horacek, Novotny (csehek).
Veszprém: MIKLER – Gajic 3, Nagy L. 2, NILSSON 8, LÉKAI 5, ILIC 5, Ugalde 1. Csere: Alilovic (kapus), SCHUCH, Terzic, Blagotinsek 2, Tönnesen, Manaszkov 2, Marguc 3 (2). Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Kielce: Ivic – Bombac, Lijewski, Mamic 2, Janc 1, Jurkiewicz, Strlek 1. Csere: JURECKI 9, Dujsebajev 3, Aguinagalde, Djukic 1, Bielecki 5 (5), ZORMAN 4, Jachlewski. Vezetőedző: Talant Dujsebajev.
Kiállítások: 14, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/5.

Így látták a főszereplők

Ljubomir Vranjes: – Kemény meccsen vagyunk túl. Hatvan percig kiválóan védekeztünk, s Mikler is jó napot fogott ki. Az első félidőben sok két percet kaptunk, így másképp alakult a végjáték, mint ahogyan szerettük volna. A Kielce fizikálisan nagyon erős, mindig nehéz ellene kézilabdázni, de fel tudtuk őrölni őket. Nagyon tetszett mindenkinek a hozzáállása. Nem lehet mindig nyerni, de az fontos, hogy ezt a hozzáállást mindig hozzuk.

Andreas Nilsson: – Nehéz mérkőzés volt, de ezt is vártuk. Mindig ilyen meccseket vív ez a két csapat, most m kerültünk ki győztesen. A védelmünk végig kiválóan működött, Mikler szintén remekelt, így aztán jöttek a gyors lerohanások. Ennek köszönhetjük a győzelmet.

Talant Dujsebajev: – Csak gratulálni szeretnék a Veszprémnek. Többet csak akkor szeretnék mondani, ha újra megnéztem a találkozót. Most elég erős érzelmek munkálnak bennem.

Manuel Strlek: – Gratulálok a Veszprémnek, amely jobb volt ma nálunk. Ennek ellenére is tetszett a játékunk, ma jobbak teljesítettünk, mint korábban. Azonban, ha valaki nyerni akar Veszprémben, nem elég csak felállt fal ellen betalálnia, szüksége van a könnyű gólokra is. Ez ma elmaradt. Azonban a végsőkig harcoltunk egymásért, ami mindenképpen biztató. Szeretnénk javulni, s a téli szünet után jobb pozíciót elérni a csoportban. Bízom benne, hogy tavasszal előre tudunk lépni.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »