Cél a felszabadult örömjáték

  • VESC röplabda
  • 2017.09.07
  • 10:00
Javában zajlik a NB II-es veszprémi női röplabdacsapat felkészülése. A zömében tizenévesek alkotta társaság célja a tisztes helytállás lehet a szeptember végén rajtoló pontvadászatban.

A Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) női röplabdacsapatának nem sok sikerélmény jutott a mögöttünk álló szezonban. A szinte kivétel nélkül tizenéves lányokból álló együttesnek mindössze két győzelem adatott meg másodosztályú bajnokságban, ahol az utolsó helyen végzett. Az utolsó két fordulóra Magi Gábor edző is felállt a kispadról, helyére Holdinger Szilárd lépett előre a juniorcsapattól.

A trénert alakulata első alapozóedzésén látogattuk meg, s rögtön szembesültünk vele, milyen kemény fába is vágta fejszéjét. Kamaszlányokból kellene olyan ütőképes gárdát verbuválnia, amely felveheti a versenyt a rutinos, minden hájjal megkent felnőtteket foglalkoztató riválisokkal. – Túlzott elvárásokat nem szabad megfogalmazni a lányokkal szemben, hiszen gyakorlatilag az U19-es csapattal kell majd helytállnunk a felnőttek között is – jelentette ki Holdinger Szilárd.

Holdinger Szilárd

A trénertől megtudtuk, hiába bővült nemrégiben a látványsportágak köre a röplabdával, az idei esztendőben még nem tudtak TAO-s támogatást lehívni, ezért a várt erősítések is elmaradtak. – A céljaink ennek függvényében alakultak. A kerettel a junior bajnokságra szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni. Saját korosztályukban lehet keresnivalója a lányoknak. Ha pedig megérzik a siker ízét, akkor a felnőtt mezőnyben is felszabadultabban röpizhetnek majd, ami a felnőtt találkozók eredményességére is hatással lesz – tekintett előre Holdinger.

A VESC női röplabdásai

– A jólmenő élvonalbeli klubok többsége csak vásárolja a játékosokat, s nem foglalkoznak az utánpótlással – tette hozzá, ezzel szemben Veszprémben a játékosnevelésre fektetik a hangsúlyt. Ebben pedig partnerek Holdinger Szilárd tanítványai, akik időt és energiát nem kímélve, jó szellemiséggel, készülnek az újragondolt NB II küzdelmeire. A másodosztály küzdelmeit ugyanis újraszervezték: az eddigi keleti-nyugati divíziókat háromcsoportos kiírás váltja, ami kevesebb utazást ígér a sportolóknak.

A cél tehát a tisztes helytállás a felnőttek mezőnyében, az éppen csak felnőtté válás küszöbén álló VESC-es lányoknak, akik sportszeretetből mindenképpen jelesre vizsgázhatnak. A sokat szidott fiatal generáció egy szelete, az iskolai megpróbáltatások mellé a heti három-négy edzést, s a hétvégi meccsre járást választotta. Hajrá VESC, hajrá röplabda!