Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

A vb-érem még hiányzik a vitrinjéből

2017. szeptember 4. 5:12
A Veszprémi Taekwon-do SE Európa-bajnok versenyzője, Kosztyu Veronika pótolná a hiányzó medált. Legnagyobb álma, hogy saját tanítványaival közösen jusson ki egy világversenyre.

Kosztyu Veronika kilenc évvel ezelőtt, már felnőtt fejjel találkozott, s esett szerelembe a tékvandó harcművészettel. Az eredmények sem kerülték el a Veszprémi Taekwon-do SE sportolóját, a 2013-as Európa-bajnokságon ezüst, az 2014-es kontinensviadalon pedig aranyérmes lett erőtörésben.

S hogy miként jut el valaki Európa csúcsára erőtörésben, arról maga az építészmérnök végzettségű sportoló beszélt. – Teljesen megváltoztam mióta elkezdtem ezt a sportágat. A tékvandó alaptanai – udvariasság, becsületesség, állhatatosság, önuralom és a rettenthetetlen küzdőszellem – elsajátítása nélkül még edzésre sem lehet járni – emlékezett vissza a kezdetekre Kosztyu, aki a civil életében is arra törekszik, hogy megfeleljen sportága normáinak.

A tékvandó harcművészet több versenyszámot foglal magába. Formagyakorlatban, küzdelemben, tradicionális formai küzdelemben, erőtörésben és speciáltechnikai törésben mérhetik össze tudásukat a versenyzők, de csapatversenyeket is indítanak. Kosztyu Veronika erőtörésben lett Európa legjobbja. – Az erőtörés egy tiszta játék, ezért rögtön megszerettem. Nincs szubjektív pontozás, csak én és a deszka, amit vagy eltörtem vagy nem – összegezte kedvenc versenyszámának „törvényeit”.

– Az első Európa-bajnoki részvételemre friss feketeövesként utaztam ki, s így is ezüsttel térhettem haza. Az azt követő világbajnokság azonban nem úgy sikerült, ahogy azt elképzeltem. Így a 2014-es riccionei Eb-re már eltökélten készültem, aminek meg is lett az eredménye, aranyéremmel térhettem haza. Annál felemelőbb érzést pedig el sem képzelhet egy sportoló, amikor érte szól a Himnusz – tekintett vissza büszkén pályafutása legkiemelkedőbb eredményére.

Fotó: tdkinfo.hu - Érseki NorbertFotó: tdkinfo.hu - Érseki Norbert

– Ezt a sportot egyébként csak szerelemből lehet űzni – tette hozzá a tékvandós, aki egyesülete anyagi támogatását kiegészítve, saját zsebből finanszírozza versenyeztetését, mivel a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség szűkös anyagi forrásai miatt nem tudja támogatni a hazai sportolókat. A versenyzés mellett edzőként dolgozik saját egyesületében melyet férjével, Kosztyu Györggyel indítottak útjára 2012-ben. Mára több mint hatvan tagot számlál a Mongúzok Taekwon-do SE, amelyben az óvodás korúaktól a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát.

– Még sokáig szeretnénk versenyezni, s a világbajnoki érem nagyon hiányzik a pályafutásomból. Azt nagyon szeretném pótolni, de a legnagyobb álmom, hogy saját tanítványommal közösen vehessek részt egy világversenyen – árulta el a veszprémi tékvandós, aki dr. Somlai János, Sebestyén Pál, és Meilinger László mesterektől tanulhatott pályafutása során.

Mi is az a tékvandó?
A tékvandó sportnak két nagy világszervezete van. Az International Taekwon-do Federation égisze alá tartozó nemzeti szövetségek és klubok a tradicionális, harcművészeti jelleget helyezik előtérbe. Ehhez a szervezethez tartozik a közel negyven éve fennálló Veszprémi Taekwon-do SE is.
A World Taekwondo Federation (WTF) pedig a versenysportot helyezi előtérbe. Ehhez a szervezethez köthető az olimpiai programban található tékvandó sportág is.

Zatkalik Dániel
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.