Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Rosbergé a pole pozíció a kaotikus időmérőn

2016. július 23. 17:02 // Forrás: MTI
A világbajnoki pontversenyben vezető Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a 31. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati, négyszer is félbeszakított időmérő edzését a Hungaroringen.

A 31 éves versenyző pályafutása során 26. alkalommal rajtolhat az élről, az idén negyedszer nyert időmérőt, a mogyoródi pályán másodszor szerezte meg a pole pozíciót.

Rosberg mellől csapattársa, a vb-címvédő brit Lewis Hamilton rajtol majd, míg a harmadik kockából a két évvel ezelőtt győztes Daniel Ricciardo vághat neki a 31. Magyar Nagydíjnak.

A tavalyi magyar GP győztese, a négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel (Ferrari) ötödik lett.

Az időmérő első szakaszát négyszer kellett félbeszakítania a versenybíróságnak, negyedszer úgy, hogy a hátralévő 1:18 percben már nem is engedték fel a pályára a versenyzőket. A kvalifikációt megelőző heves zápor miatt nagy mennyiségű víz zúdult a pályára, ezért előbb 20 perccel elhalasztották a 14 órára kiírt startot, majd a vizes pálya miatt félbeszakították az edzést. Ezután az első újraindításnál a svéd Marcus Ericsson (Sauber) összetörte autóját, amiért újfent félbe kellett szakítani a tréninget, majd a közben egyre inkább felszáradó aszfalton a brazil Felipe Massa (Williams) csúszott ki és csapódott a gumifalba, ez volt az oka a harmadik piros zászlónak. Az időmérő első szakasza végül azért ért véget idő előtt, mert az indonéz Rio Haryanto (Manor) is a gumifalban kötött ki, de az edzés ezután már a második résszel folytatódott, nagyjából egyórás csúszással.

A második etapban nagyon gyorsan száradt az ideális ív a Hungaroringen, így az utolsó percekre már szinte minden autón a száraz pályára alkalmas gumik voltak fent, a köridők pedig gyors egymásutánban javultak. Hamilton majdnem rosszul jött ki a taktikai csatából, de végül a még épp továbbjutást érő 10. helyen végzett, így bejutott a pole pozícióért zajló harmadik szakaszba. A 2007-es vb-győztes Kimi Räikkönen, a Ferrari finn pilótája már nem volt ilyen szerencsés, 14. lett, így ebből a pozícióból kell majd nekivágnia a vasárnapi futamnak.

Az első helyről döntő, 12 perces küzdelemben már szinte ideális, száraz körülmények között futhattak gyors köröket a pilóták. A két Mercedes-versenyző nagy csatát vívott egymással és a másodpercekkel, s ebből végül Rosberg jött ki jobban, igaz, ehhez az is kellett, hogy Hamilton az utolsó gyors körében lassítani kényszerüljön egy megpördülés miatt lengetett sárga zászlós figyelmeztetésnél.

A futamot vasárnap 14 órakor rendezik.

A teljes rajtsorrend:

1. sor:
Nico Rosberg (német, Mercedes)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
2. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
3. sor:
Sebastian Vettel (német, Ferrari)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)
4. sor:
Fernando Alonso (spanyol, McLaren)
Jenson Button (brit, McLaren)
5. sor:
Nico Hülkenberg (német, Force India)
Valtteri Bottas (finn, Williams)
6. sor:
Romain Grosjean (francia, Haas)
Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)
7. sor:
Sergio Perez (mexikói, Force India)
Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
8. sor:
Esteban Gutierrez (mexikói, Haas)
Felipe Nasr (brazil, Sauber)
9. sor:
Jolyon Palmer (brit, Renault)
Felipe Massa (brazil, Williams)
10. sor:
Kevin Magnussen (dán, Renault)
Marcus Ericsson (svéd, Sauber)
11. sor:
Pascal Wehrlein (német, Manor)
Rio Haryanto (indonéz, Manor)

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.