Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szertárak már tele vannak, itt az ideje a szakma felé fordulni

2018. március 11. 16:10
Csütörtök délután a Jendrassik-Venesz középiskolában tartott Utánpótlásról az utánpótlásért címmel szakmai fórumot a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), amelyen többek között felszólalt a szövetség szakmai igazgatója, Zsiga Gyula is.

Utánpótlásról az utánpótlásért címmel rendez hatállomásos szakmaifórum-sorozatot hazánkban a Magyar Kézilabda Szövetség. A konferencia első ülését csütörtök délután a veszprémi Jendrassik-Venesz középiskolában tartották.

Bardóczy Gábor, taós támogatásért felelős igazgató elmondta, az elmúlt hét év az infrastrukturális lemaradás behozásáról szólt. – Most, hogy tele vannak a szertárak, itt az ideje a szakmaiság felé fordulni – húzta alá, majd pontról pontra bemutatta azokat a szabályváltozásokat, melyeket annak érdekében hoztak, hogy az egyesületek mindennapos munkája egyre magasabb színvonalú legyen.

Bardóczy GáborBardóczy Gábor

Komolyabb kritériumoknak kell megfelelni a jövőben a csarnoképítések során. Csak az edzői tevékenységet ellátó játékosok kaphatnak bért, ha van licenszük és ha bizonyíthatóan edzősködnek. Emelkedni fog a „B” és „C” licenszes trénerek bére, s a jövőben egy edző maximum két korosztályos együttes irányításában vállalhat szerepet párhuzamosan. Fontos változás, hogy nőtt azon orvosok köre is, akik helyet foglalhatnak a kispadon: a 2018/19-es szezonban már belgyógyászok is elláthatják az orvosi szerepkört kézilabda mérkőzéseken. Külföldi edzőtáborra nem lehet támogatást kérni nyártól, de az igényelhető összegek számításának rendszere is reform alá esett. Tizennégy éves kor alatt a tömegesítés a célja a szövetségnek, így fejkvóta alapján számolják a forrásokat. Tizennégy éves kor fölött azonban már csapatkvótáról beszélhetünk, ahol a minőségi munka kritériumai alapján ítélik oda a gyerek után járó összegeket.

Ötvennégyezer igazolt kézilabdázó van ma hazánkban, ám ebből csak huszonhatezren versenyeznek rendszeresen. – Ezen változtatni kell – hangzott el Bardóczy Gábortól, aki szerint az MKSZ nemrég elfogadott támogatási szabályrendszere arra fogja ösztönözni a hazai klubokat, hogy az igazolt és a rendszeresen versenyeztetett fiatalok száma közelítsen egymáshoz.

Az MKSZ szakmai igazgatója, Zsiga Gyula szerint szemléletváltásra van szükség a magyar kézilabdában, ami az utánpótlásban egy egységesebb képzési rendszerben teljesedne ki meglátásai szerint. – Az én problémám mindig is az volt, hogy mindenki ment a saját feje után. Ebben voltak jó és kevésbé jó elemek is, de úgy vélem, kapkodóak voltak a szakmai elgondolások – húzta alá.

Zsiga GyulaZsiga Gyula

Mint mondta, fiatalkorban fontosabb lenne a megfelelő fizikum megalapozása, minthogy a tizenkétéves gyerekek technikai és taktikai tudását közel tökéletesre fejlesszék a rövidtávú győzelmek érdekében. Zsiga Gyula többek között a sportpedagógia szerepét is elhanyagoltnak látja, s a szakmán belüli kommunikációt is kritizálta. – Miért nem beszélgetünk, kommunikálunk egymással? Nem szégyen egy kollegától tanulni. Kérjünk és adjunk tanácsot a másiknak, inspiráljuk és javítsuk ki egymást! Nem elméletekkel kell fárasszuk magunkat, hanem a gyakorlatban ellesett technikákat kellene továbbadnunk – zárta gondolatait.

Farkas EditFarkas Edit

Farkas Edit szakmai koordinátor a szakfelügyelői rendszer bővítéséről beszélt. Jelenleg huszonkét szakember látja el a hazánkban működő több mint 2300 csapatnál folyó szakmai munka segítését. – A szakfelügyelők legfontosabb feladata, hogy a kevésbé képzett – „C” és „D” licenszes – edzőket segítsék, támogassák az utánpótlásnevelő munkában – árulta el.

Gyömörey István Gyömörey István

Gyömörey István utánpótlás-szakágvezető a legfiatalabbak versenyeztetésével kapcsolatos változásokról beszélt. A legkisebbeknél jövőre eltörlik a gólok számítását és az eredményjelzést is az Országos Gyermekbajnokságban. A változtatás a szakemberek tapasztalatai szerint pozitív hatást fognak gyakorolni a fiatal kézisekre. Kötelező lesz a 3-2-1-es felállású védelem alkalmazása is, amellyel az egy az egy elleni játékot szeretnék előtérbe helyezni – hangzott el a szakmai fórumon.

Zatkalik Dániel
további cikkek
Veszprémben harcolhatja ki a vb-szereplést a magyar férfi kézilabda-válogatott férfi kézilabda-válogatott Veszprémben harcolhatja ki a vb-szereplést a magyar férfi kézilabda-válogatott A magyar férfi kézilabda-válogatott ugyanazzal a kerettel szerepel májusban a Litvánia elleni világbajnoki selejtezőn, amellyel márciusban Tatabányán kijutott a párizsi olimpiára. tegnap 20:03 Momir Ilics: egy labda dönthet a negyeddöntőben Telekom Veszprém Momir Ilics: egy labda dönthet a negyeddöntőben Momir Ilics, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője szerint egy labda dönthet a dán Aalborg HB elleni párharcban, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. tegnap 19:53 Női kézilabda Eb: a törökökkel kezdenek a társházigazda magyarok női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: a törökökkel kezdenek a társházigazda magyarok A török válogatott ellen lép pályára először a társházigazda magyar női kézilabda-válogatott a november-decemberi Európa-bajnokságon. tegnap 14:59 Ligetvári: Inkább ne lőjek gólt, de nyerjük meg a meccset! Telekom Veszprém Ligetvári: Inkább ne lőjek gólt, de nyerjük meg a meccset! A Telekom Veszprém csütörtökön este (18.45) a dán Aalborgot látja vendégül a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán. Az idény eddigi legfontosabb, sorsdöntő derbijét megelőzően Ligetvári Patrik a vehir.hu kérdésére azt nyilatkozta, a higgadtság lehet a siker kulcsa. tegnap 12:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.