Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mitől jó egy edző?

2018. február 9. 8:11
Muladi-Piros Gabriella edző aktuális blogjában arról írt, hogy melyek egy sikeres, felelősségteljes tréner ismérvei.

Edzőnek lenni szolgálat és kiszolgáltatottság. Onnantól kezdve, hogy van edzetted, azon kell keményen dolgoznod, hogy ő fejlődjön, előrébb lépjen. Edzőnek lenni felelősség is, melynek alapja az edző és edzettje közötti viszony. Ott van viszont a másik oldal. Az edzett bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll, eltűnhet, elhagyhat. Ilyen szempontból az edzőség kiszolgáltatottság.

Muladi-Piros GabriellaMuladi-Piros Gabriella

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy a legfontosabb dolog az egészséged. Bár javuló a tendencia az egészségtudatos életmódot illetően, de még közel sem mondható jónak. Egyre többen ismerkednek meg a sport világával, kezdenek rendszeres edzésbe és válik mindennapjaik részévé a testmozgás, a tudatos életmód. Ennek van azonban egy árnyoldala is.

Felhígult az edzői szakma

Engem személy szerint elszomorít, amit látok, tapasztalok. Gyakorlatilag bárkiből lehet edző. A szakma hígul és neked, mint új vendégnek szinte bármi eladható edzés, személyi edzés címén. Belecsöppensz egy teljesen új, ismeretlen közegbe, ami idegen világ számodra. Halványlila gőzöd sincs arról, hogy mit is kellene kapnod, vagy mi az, amit elvárhatsz a pénzedért. Tudom, hogy nagyon nehéz ügy, hogy kezdőként hogyan és mi alapján válassz a kissé túlcsordult kínálatból. Egy jó edző rengeteget ad hozzá a befektetett munkádhoz, ezáltal sokszorozza meg edzéseid hatékonyságát. Míg egy kevésbé naprakész, megbízhatatlan ember ahelyett, hogy adna, még el is vesz az edzéseid hatékonyságából.

Annak érdekében, hogy ne „dobd ki a pénzt az ablakon”, szeretném dióhéjban összefoglalni – és ezzel talán kicsit segíteni neked –, hogy szerintem melyek azok a tulajdonságok, amelyeket fontosnak tartok és amelyeknek egy szakembernek meg kell tudni felelni. Lehet szó személyi edzőről, csoportos órát tartó oktatóról, vagy bármilyen más edzőről.

Viszont még az elején szeretnék leszögezni valamit. Nem tisztem eldönteni, hogy ki a jó edző, és ki nem. Mint ahogy nem az én tisztem eldönteni, hogy én jó edző vagyok-e. Ezt az edzetteim döntik el. Én mindenesetre edzősködöm, mert ez az, amit választottam, amit szeretek, aminek élek. Nekem edzősködnöm kell!

Sokan úgy gondolják, hogy olyan edzőt kell választani, aki már „letett valamit az asztalra”. Elért eredményeket és megfelelő szakmai tudással rendelkezik. Van valami a dologban, de szerintem az a legfontosabb, hogy a személyiségét képesek legyünk befogadni. A legnagyobb problémát abban látom, hogy sajnos a mai világban nagyon sok emberből hiányzik a képesség, amivel másokra tud koncentrálni. Pedig ennek a tulajdonságnak kellene az alapnak lennie. Miről beszélünk, ha ez nincs meg az „edzőben”? Tehát van egy jelentőségteljes lelki oldala az egésznek. Ezért gondolom, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy emberileg milyen vagy a szakmádban. Bármit is választottál!

Hitelesség = külső megjelenés + határozott kommunikáció + szakmai tapasztalat

Csernus Imrét lehet szeretni vagy utálni. Ő fogalmazta meg, hogy „a hitelesség ott kezdődik, amikor az általad kimondott értékeket a saját életedben is mered követni.” Elgondolkodtató. Na, de haladjunk tovább a külső megjelenés vonalán. Nem gondolom, hogy azért mert edző valaki, fitneszmodell fizikummal kell rendelkeznie. Lehet valaki jó szakember kevésbé felépített testtel is, de azt vallom, egy edzőn látszódnia kell annak, hogy tudja azt, amiről beszél. Rendkívül fontosnak tartom a szakmai múltat, a szerzett tapasztalatokat. Amennyiben ez nincs meg, és nem tapasztalt meg az edző a saját bőrén dolgokat, akkor a kliensétől hogyan várhatja azt el? Szintén ide sorolható a versenysportolói múlt. Ez egy olyan szakmai tapasztalatot ad az edzőnek, amit könyvekből, vagy OKJ-s képzésen megtanulni lehetetlen. Nem is annyira az a lényeg, hogy milyen eredményekkel rendelkezik az illető edző, mint inkább az, hogy a saját élsportolói tapasztalatai alapján ad tanácsot. Nem akarom túlmisztifikálni, de ez véleményem szerint megfizethetetlen! Fontos ezek mellett, hogy kommunikációján érződjön a határozottság, magabiztosság.

Szakmaiság

Az edzésen az edző olyan, mint egy vadászkutya. Folyamatosan figyel, korrigál, próbálja megérezni, leolvasni a vendég arcáról, testjeleiből, hogy az általa adott terhelés optimális-e. Próbálja megállapítani, hogy az elfáradás mely szinten áll adott pillanatban. Rendkívül lényegesnek tartom azt, hogy az edző tudjon vendége pillanatnyi állapotához, hangulatához alkalmazkodni. Szinte hallom, ahogy ennél a sornál kedves jelenlegi edzetteim, felröhögtök! Valóban, nem szoktam hagyni, hogy a „nyúl vigye a vadászpuskát”, és nem csinálunk az edzésből kívánságműsort. Ennek ellenére azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell ragaszkodni az edzéstervhez. Miután felmérte az edző vendégének adott, napi szintjét, tudnia kell változtatni, hogy kihozza abból a maximumot. Alkalmazkodni kell!

A jó edző nem telefonálja végig az órát!

Sarkalatos pont. Állandóan papírokkal láttok rohangálni edzéseken, cetliket ragasztgatok nektek, „kottát” írok magamnak. Aki ismer, az tudja, nagyon szeretek kézzel írni. Megtehetném, hogy bepötyögöm valamelyik okoskütyümbe az aznapi edzést, az időmérésnél például ezt meg is teszem. Nagy segítség, hogy nem kell a stoppert figyelni! Tudom, hogy olyan világot élünk, ahol baromi nehéz lerakni a telefont és nem mondom, hogy úgy a jó, ahogy én csinálom. Nem kell velem egyetérteni! Viszont kevés nagyobb bunkóságot tudok elképzelni, mint mikor egy edző végig nyomkodja, facebookozza, telefonálgatja az órát.

Ezzel az egésszel kapcsolatban valamit azért fontos tudnod! Mindig kettőn áll a vásár. Az edző nem mágus. Benned legyen meg az elegendő kitartás és akarat ahhoz, hogy véghez vidd a terved!

A sikerhez nem elég a közös munka. Sőt, el kell, hogy keserítselek. A te mindennapi rutinod az, ami a legtöbbet nyomja a latba. Én azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan hajlamosak engedményeket tenni maguknak főleg, ha már kisebb-nagyobb sikereket tudhatnak maguk mögött, és nem figyelnek például az elegendő és megfelelő minőségű pihenésre, vagy a helyes táplálkozásra. It's your business – ez a te felelősséged! Az én dolgom pedig, hogy tisztességesen végezzem a munkámat. Nem feladatom, hogy edzésen kívül ellenőrizzem, hogy betartod-e az utasításaimat, javaslataimat. Ha már eljutottunk a közös munkáig, tartalak annyira tudatosnak, hogy a siker érdekében odafigyelsz! ...és még valami: az edzést nem letudni kel! Te magad akarj mindennap jobbá és jobbá válni! Legyél igényes magaddal szemben! Ha ez nincs meg, nincs értelme az egésznek!

Végszó

Nagyképűség nélkül, de sikeres edzőnek tartom magam. A vesszőparipám, hogy edzetteim úgy és azt érezzék, hogy előre léptek. Számomra az edzősködés nem csak szimplán munka, hanem hivatás. Ennek segítségével találtam rá magamban én is egy „hajlamra”: „Ez a hajlam egy belső hajtóerő, amely meghatározza az érdeklődésünket, és nem enged szabadulni tőle.” (Karácsony Sándor)

Egy jó edző „hivatás-személyiség”, kezében a leglényegesebb munkaeszközzel, a saját személyiségével.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.