Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyenes úton a világelitbe

2017. november 23. 7:30
Épphogy belépett a felnőtt úszók mezőnyébe, rögtön le is tette névjegyét Rasovszky Kristóf. A veszprémi Balaton Úszó Klub versenyzőjével értékeltük bravúros szezonját.

Rasovszky Kristóf bő egy évvel ezelőtt, a hollandiai junior világbajnokságon villantotta meg megkérdőjelezhetetlenül tehetségét. A nyíltvízi úszás 10 kilométeres számában a világra fél percet verve hódította el junior vb-címét. Részt vehetett – egyetlen veszprémi sportolóként – a riói olimpián is, ahol tisztesen helyt állt 1500 méteres gyorsúszásban.

Rasovszky Kristóf – Archív fotóRasovszky Kristóf – Archív fotó

A fiatal tehetségek számára a legtöbb sportágban korántsem zökkenőmentes átmenet vezet az utánpótlás korosztályokból a felnőtt versenysport világába. Szokolai László edző tanítványa azonban fittyet hányva erre az általános igazságra, első felnőttek közötti szezonjában is megsüvegelendő eredménysort produkált. Az ifjú sportoló elárulta, tudatosan készült arra, hogy mentálisan is készen álljon a rá váró feladatokra. – Szerencsés vagyok, hogy a felnőttek közé lépve egyből ilyen jó eredményeket tudtam produkálni. Úgy vélem, hogy a megfelelően megválasztott edzésmunka mellett az volt a kulcs a sikerhez, hogy végigversenyeztem az évet. Úgy terveztük, minél több viadalon vízbe szállok, hogy a nyári hazai rendezésű vb-n már ne érhessen meglepetés a vízben.

A recept bevált: világbajnoki ötödik helyezés, Európa-kupa győzelem összetettben, világkupa negyedik helyezés, hogy csak a legfontosabb sikereket említsük az idei termésből. – Év elején boldogan aláírtam volna azt, amit elértem. Ugyanakkor sportoló vagyok, s tudom, hogy mindig van följebb. A világbajnokságon titkon éremben is reménykedtem, de egyáltalán nem vagyok csalódott. Inkább úgy fogalmaznék, hogy meghozta az étvágyam a siker. Látom, hogy miben lehetne még előbbre lépni.

A húszéves sportoló azt is elmondta, miben vár többet magától 2018-ban. – Az idei esztendővel ellentétben jövőre az összes világkupa futamon szeretnék rajthoz állni, s túlszárnyalni a negyedik helyezésem – szögezte le „Rasó”, aki nyári Európa-bajnokságon is bizonyítana.

Rasovszky Kristóf a balatonfüredi öbölben – MTI Fotó: Szigetvári ZsoltRasovszky Kristóf a balatonfüredi öbölben – MTI Fotó: Szigetvári Zsolt

A Balaton Úszó Klub kiválósága 2017-ben csak nyíltvízen több mint 138 kilométert tempózott le, s nemrégiben szárazföldön is beerősített. Csatlakozott ugyanis a STRONGAA menedzser iroda csapatához. Az együttműködés újabb lépés a profizmus felé, a közösségi megjelenés koordinálása mellett dietetikai és sportpszichológusi hátteret is kaphat ezzel Rasovszky, aki sikerekben gazdag szezonja csúcspontját is megnevezte kérésünkre. – A Duna Aréna légköre is óriási élmény volt, de amikor a balatonfüredi öbölben a 10 km-es számban az élen fordultam a közönség előtt azt a hangorkánt sohasem felejtem el – árulta el a sportember.

Zatkalik Dániel
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.